Πάνω από 30 εκ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Περίπου 30 εκατομμυρια ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει πριν από 21 χρόνια, δηλαδή το 1996, οι συνθέτες Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος
Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Το Διοικητικό Εφετείο με την υπ' αριθμ. 1103/2017 απόφαση του, έκρινε ότι η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%)  και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37, 5 %), είναι καταχρηστική.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. 
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Γιωργανδρέας Ζάννος που χειρίστηκε την υπόθεση, «δυστυχώς η απόφαση ήρθε καθυστερημένα, 21 χρόνια μετά την καταγγελία (1996), στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις. Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς» (naftemporiki.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά