Μη νόμιμο το Brexit χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου

Απαραίτητη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου  για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 50. Η απόφαση, που
ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 3 κατά, ισοδυναμεί με ήττα για τη βρετανική κυβέρνηση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, η οποία είχε ταχθεί εναντίον της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Πλέον, για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, απαιτείται η έγκριση των Βρετανών βουλευτών και λόρδων, γεγονός το οποίο περιπλέκει περαιτέρω τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit δεν προϋποθέτει τη συναίνεση των νομοθετικών σωμάτων σε Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία. «Προφανώς η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση της υπόθεσης, αλλά παράλληλα, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ.(πηγή:naftemporiki.gr)

Σχόλια