Δικαίωση δύο δημοσιογράφων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είχαν αποκαλέσει ηθοποιό "παντελώς άγνωστη" και υποχρεώθηκαν να την αποζημιώσουν

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (ΕΣΔΑ) που αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Η υπόθεση αφορούσε επιδίκαση αποζημίωσης 30.000 ευρώ εις βάρος του διευθυντή
καθημερινής εφημερίδας Μ.Καψή και του δημοσιογράφου Ν.Δανίκα, για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε και περιέγραφε ως «παντελώς άγνωστη» μια ηθοποιό που διορίστηκε σε γνωμοδοτικό συμβούλιο που επιδοτούσε θέατρα.
Το δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν δικαιολόγησαν επαρκώς και αποτελεσματικά την απόφαση επιδίκασης αποζημίωσης εναντίον των δημοσιογράφων υπό την έννοια ότι η κύρωση δεν ήταν ανάλογη με τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό (προστασία της φήμης ή των δικαιωμάτων των άλλων) και ότι η απόφαση δεν υπαγορευόταν από επείγουσα κοινωνική ανάγκη.
Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν έλαβαν υπόψη τους τα επίμαχα σχόλια στο γενικό περιεχόμενο της υπόθεσης με σκοπό να αξιολογήσουν την πρόθεση των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν αρκετά ευνοϊκοί στο διορισμό της ηθοποιού, η οποία διορίστηκε σε μια σημαντική πολιτική θέση και θα έπρεπε να αναμένει ότι ο διορισμός της θα αποτελούσε αντικείμενο στενού ελέγχου από τον Τύπο, ακόμα και σκληρής κριτικής. Οι κκ. Καψής και Δανίκας υποχρεώθηκαν να πληρώσουν αποζημιώσεις χωρίς να αναλυθεί η οικονομική τους κατάσταση και τέτοιες κυρώσεις αναπόφευκτα θα απέτρεπαν τους δημοσιογράφους από το να συμβάλλουν σε μια δημόσια συζήτηση πάνω σε ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος στο ευρύ κοινό.
Το δικαστήριο δικαίωσε τους δύο δημοσιογράφους και καταδίκασε την Ελλάδα να τους αποζημιώσει με 2000 ευρώ τον καθένα και 1500 ευρώ στον κ.Καψή για δικαστικά έξοδα.
Δείτε την απόφαση (στα γαλλικά) εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά