Σκληρή κόντρα μεταξύ δικαστών για την ηλικία συνταξιοδότησής τους

Σκληρή κόντρα μεταξύ δικαστικών ενώσεων και της Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει δημιουργηθεί αυτή τη φορά σχετικά με το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον Γ.Γ. του
Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Σάρλη. Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην τεθεί ζήτημα αλλαγής του ανώτατου ηλικιακού ορίου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία στα πλαίσια του υφιστάμενου Συντάγματος.
Με παρέμβαση τους στο θέμα, 14 συνταγματολόγοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, αναφέροντας μάλιστα ότι «ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου φρονούμε ότι η εισήγηση της κ. Προέδρου  πρέπει να απορριφθεί χωρίς δισταγμούς και επιφυλάξεις. Μόνον έτσι θα διασφαλισθεί το κύρος της δικαιοσύνης και του Συντάγματος». Δείτε την ανακοίνωση τους εδώ
Επίσης, σχετικά με την έννοια του άρθρου 88 παρ. 5 Συντ. και τη δυνατότητα ή μη αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών η Ενωση Δικαστών ζήτησε τη γνώμη του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Δρόσου, σύμφωνα με τον οποίο, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί  να τεθεί ως θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, «έξω όμως από τα πλαίσια αυτά η συζήτηση δεν μπορεί να έχει πρακτική σημασία».
Στο μεταξύ η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Β.Θάνου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «το αίτημα αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης των Δικαστών δεν είναι αίτημα προσωπικό, αλλά αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη είχαν απευθυνθεί και εξακολουθούν να απευθύνονται και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας να στηρίξει το δίκαιο και νόμιμο αίτημά τους». Επιπλέον σχετικά με τις ανακοινώσεις της ένωσης δικαστών, κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου» και «σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά