Χάος με τα αναβολόσημα που ισχύουν από τη Δευτέρα 23/1. Επιστολή της Συντονιστικής στον Υπ.Δικαιοσύνης

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονή, σχετικά με το θέμα των ενσήμων αναβολής που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23/1/2017,  απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του νέου μέτρου, καθώς προβλέπεται μόνο η ηλεκτρονική έκδοση (e-παράβολο) του σχετικού ενσήμου, ενώ δεν διευκρινίζεται πως θα εκδίδεται από κοινού παράβολο αναβολής ή τι θα γίνεται σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος αναβολής. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Τη Δευτέρα 23.1.2017 καλούνται οι διάδικοι, σε περίπτωση που επιθυμούν την αναβολή της υπόθεσής τους στα πολιτικά και διοικητικά  δικαστήρια, να καταβάλουν τα προβλεπόμενα παράβολα του ν. 4446/2016. Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του μέτρου αυτού δημιουργεί πλείστα  όσα  ζητήματα,  που  θα  προκαλέσουν  κυριολεκτικά  χάος  στις δικαστικές αίθουσες και έχουν ήδη εγείρει εύλογα ερωτήματα δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων, με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια είτε όποιος δε διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον. Επίσης δεν έχει προβλεφθεί - ούτε ηλεκτρονικά - η δυνατότητα έκδοσης από  κοινού  παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής, καθώς και άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται εν προκειμένω.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί με την εφαρμογή του μέτρου, με προφανή κίνδυνο να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, ζητούμε την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών».
Σχετικοί σύνδεσμοι: -Πόσο πάει το ΑναβολόσημοΣχόλια