Brexit: Mόνο το κοινοβούλιο μπορεί να κινήσει τη διαδικασία σύμφωνα με το Ανώτερο Δικαστήριο

Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να κινήσει τη διαδικασία του Brexit, γνωστοποιώντας στις Βρυξέλλες την πρόθεση της Αγγλίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δικαστήριο απέρριψε το βασικό επιχείρημα της αγγλικής κυβέρνησης, η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία την κοινοβουλευτική διαδικασία.Η απόφαση, η οποία αναγνώσθηκε από τον
πρόεδρο του δικαστηρίου Λόρδο Τόμας Οφ Κούμγκιντ, είναι πιθανόν να επιβραδύνει την πορεία της Μ. Βρετανίας προς την έξοδο από την ΕΕ και αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Τερέζα Μέι, η κυβέρνηση της οποίας επέμενε ότι έχει την απόλυτη εξουσία για να εκκινήσει τη διαδικασία του Brexit. «Ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο», είπε ο Λόρδος Τόμας Οφ Κούμγκιντ κατά την ανάγνωση της απόφασης.
«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προέβαλε η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τίποτε στην Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 που να το υποστηρίζει. Στην απόφαση του δικαστηρίου το επιχείρημα αντιβαίνει τόσο προς το γράμμα που χρησιμοποιείται από το Κοινοβούλιο στην Πράξη του 1972, όσο και προς τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας του κοινοβουλίου και την απουσία οποιασδήποτε εξουσίας εκ μέρους του στέμματος να μεταβάλει εσωτερικό νόμο μέσω της άσκησης των προνομιών του», ανέφερε ο δικαστής.
Εάν δεν ανατραπεί κατά την εξέταση της έφεσης που υπέβαλε η κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση απειλεί να ανατρέψει τη διαδικασία εξόδου που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος υπό την Τερέζα Μέι, αφού θα πρέπει να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου. (πηγή: naftemporiki.gr)


Σχόλια