Αναστολή της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής του Πόθεν Έσχες ζητούν πέντε δικαστικές ενώσεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 5 δικαστικές Ενώσεις και ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής της υποχρέωσης των δικαστών και εισαγγελέων να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις πόθεν έσχες μέχρι να δημοσιευθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση επί της
κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει.
Οι δικαστικές Ενώσεις υποστηρίζουν ότι από την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες με ηλεκτρονικό τρόπο θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς θα υποχρεωθούν να διαβιβάσουν απόρρητα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, σε μια επιτροπή η οποία «έχει συγκροτηθεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό».
Ακόμη, αναφέρουν ότι με την  ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δεν διασφαλίζεται η προστασία των δικαστικών λειτουργών από τον κίνδυνο διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων τους όπως  είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους.
Επισημαίνουν ότι η υπουργική απόφαση προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις όπως στην αρχή της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, στην αρχή της ισότητας, στην αρχή της αναλογικότητας, ενώ τονίζουν ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα  στην οικονομική ελευθερία και του προσωπικού δικαιώματος προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Στο ΣτΕ κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του  Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ζητούν εκτός της έκδοσης προσωρινής διαταγής να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 13 Ιανουαρίου 2017. (naftemporiki.gr)

Σχόλια