Απορρίφθηκε η έφεση του Ερντογάν που ζητούσε να διωχθεί Γερμανός ηθοποιός για προσβολή του προσώπου του

φωτογραφία από twitter.com
Γερμανία. Η Εισαγγελία του Μάιντς απέρριψε την περασμένη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 την έφεση που είχε ασκήσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της απόφασης να μην διωχθεί ο γνωστός Γερμανός κωμικός Jan Böhmermann, ο οποίος τον προσέβαλε, όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, σε τηλεοπτική εκπομπή, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ηθοποιό ο οποίος εργάζεται στο δημόσιο τηλεοπτικό
δίκτυο ZDF ότι έγραψε στις 31 Μαρτίου ένα κείμενο το οποίο και ανέγνωσε στη συνέχεια στην τηλεόραση όπου χαρακτήριζε τον αρχηγό του τουρκικού κράτους παιδεραστή και κτηνοβάτη.
Η γενική εισαγγελία του Μάιντς έκρινε σε ανακοίνωσή της «αβάσιμη» την προσφυγή που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επικύρωσε την απόφαση που είχαν λάβει εισαγγελικές αρχές της πόλης στις 4 Οκτωβρίου να μην ασκήσουν ποινική δίωξη θεωρώντας ότι το παράνομο της ενέργειας του τηλεοπτικού κωμικού ηθοποιού «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί με αρκετή βεβαιότητα».
Ο Jan Böhmermann εξήγησε ότι είχε σκόπιμα επιλέξει την υπερβολή και την προσβολή σε αυτό το σκετς για να δείξει τι είναι πραγματικά δυσφήμηση και για να υπογραμμίσει μέσω του παραλόγου πως η πολιτική κριτική που ασκούν οι επικριτές του Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία μερικές φορές τους κοστίζει σε διώξεις, δεν είναι στην πραγματικότητα τέτοια.
Η γερμανική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Δικαστήριο του Αμβούργου θα αποφανθεί στις 2 Νοεμβρίου επί προσφυγής του Ερντογάν που θέλει να απαγορευθεί η αναμετάδοση με κάθε τρόπο του επίμαχου κειμένου. (athina984.gr)

Σχόλια