Νόμιμη η ευθανασία σε όσους θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει τη ζωή τους σύμφωνα με σχέδιο νόμου στην Ολλανδία

Σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας για άτομα που θεωρούν ότι «έχουν ολοκληρώσει τη ζωή τους», χωρίς να νοσούν απαραίτητα από κάποια θανατηφόρο ασθένεια, προετοιμάζει η ολλανδική κυβέρνηση. Το 2002 η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε την ευθανασία, μόνο για ασθενείς όμως που υπέφεραν από αφόρητους πόνους και δεν υπήρχε προοπτική βελτίωσης. Σε επιστολή των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης προς το
κοινοβούλιο, αναφέρεται ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, αλλά τα άτομα που «έχουν μια σταθμισμένη γνώμη ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει, υπό αυστηρά και προσεκτικά κριτήρια, να πάρουν την άδεια να τελειώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».
Ο αριθμός όσων επιλέγουν την ευθανασία αυξάνεται ολοένα στην Ολλανδία. Το 2015 υπήρξαν 5.516 θάνατοι με ευθανασία, ποσοστό που αποτελεί το 3,9% όλων των θανάτων στη χώρα.
Οι πολέμιοι της ευθανασίας ζητούν να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια σχετικά με το τι ορίζεται ως «αφόρητος πόνος» και θεωρούν πως έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τα όρια για τα οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά.
Η υπουργός Υγείας Έντιθ Σίπερς ανέφερε ότι «επειδή η επιθυμία για μια προσωπική επιλογή τερματισμού ζωής συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους, το νέο σύστημα θα περιοριστεί σε αυτούς».Το σχέδιο νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2017, αφού έχουν γίνει διαβουλεύσεις με ειδικούς. (πηγή: cnn.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά