Σε φόρους και εισφορές θα δίνεται το 55% του εισοδήματος με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό

Πάνω από το μισό εισόδημα θα καταβάλλεται στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, όπως τονίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας (ΟΚΕ). Συγκεκριμένα, στο 55% του εισοδήματος φτάνει η νέα ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση. Η ΟΚΕ αναφέρει πως η «κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης, που εάν
εφαρμοσθούν, θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογούμενων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει στο 55%-56% του ακαθάριστου εισοδήματος.
Για παράδειγμα ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο Ασφαλιστικό-Φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως.
Με το νέο ασφαλιστικό, εισάγεται εισφορά 20% επί των ετήσιων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων από 1.1.2017 για τον κλάδο σύνταξης.
Προβλέπονται ωστόσο εκπτώσεις 5%-7% στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που προέρχονται από το ΕΤΑΑ και δηλώνουν μετά φόρων εισόδημα 13.000-57.000.
Εισάγονται επίσης εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.
Προβλέπεται επίσης εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και των ανεξάρτητων απασχολούμενων. Από 1.1.2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους. Κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50% για παροχές σε χρήμα. (imerisia.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά