Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή Αθηνών σε διεθνή ακαδημαϊκό διαγωνισμό Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο διεθνής ακαδημαϊκός διαγωνισμός European Law Moot Court Competition (www. europeanlawmoot court.eu) διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Βασίζεται σε μία προσομοίωση εικονικής δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Κατά τους
μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία οι 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα προκρίνονται για να διαγωνισθούν σε έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς γύρους της προφορικής διαδικασίας. Η ομάδα που λαμβάνει την πρώτη θέση σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.
Ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιδιώκοντας να αναδείξει την ποιότητα σπουδών της στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε πέρυσι την απόφαση να συμμετάσχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αυτό.
Αρχικά, η Νομική Σχολή Αθηνών προκρίθηκε στις 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα και συμμετείχε, έτσι, σε έναν από του τέσσερις προκριματικούς γύρους της προφορικής διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη στις 4-7 Φεβρουαρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Πρώτη θέση στο Ελσίνκι. Στο Ελσίνκι, η ομάδα της Αθήνας κατέλαβε την πρώτη θέση, επικρατώντας πανεπιστημίων όπως το Leiden της Ολλανδίας, το Columbia των ΗΠΑ, το College of Europe, το London School of Economics (LSE) και το Paris II Panthéon-Assas. Η ομάδα παρέμεινε σταθερά νικήτρια σε όλες τις αναμετρήσεις και στον τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden. Η επιτυχία αυτή είχε ως συνέπεια την συμμετοχή στον Μεγάλο Τελικό γύρο που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο με κριτές Δικαστές και Γενικούς Εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέσπασε εξαιρετικά σχόλια για την προετοιμασία και την εμφάνισή της και  κατέλαβε, τελικά, την τρίτη θέση.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Χρυσή Ραυτογιάννη και Μαρία Μουρτζάκη και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κωνσταντίνο Μανίκα και Μαρία - Άννα Κοκκινάκη. Ως προπονητές (coaches) συμμετείχαν οι απόφοιτοι της Σχολής και διακριθέντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς Δικαίου της Ε.Ε., Αλέξανδρος Πολίτης και Μαρία Καμβύση.
Την συνολική ευθύνη της προετοιμασίας είχαν η Επίκουρη Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο Ειδικός Επιστήμων Μανώλης Περάκης. Την ομάδα στήριξε κατά την προετοιμασία της για τον Μεγάλο Τελικό και συνόδευσε στο Λουξεμβούργο ο ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός.
Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της Ε.Ε. με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ε.Σ.Δ.Α., η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους – μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την ευγενική υποστήριξή τους και την πολύ σημαντική συμβολή τους οφείλονται ευχαριστίες στους χορηγούς της ομάδας της Νομικής Αθηνών, και συγκεκριμένα: στο Δικηγορικό Γραφείο «Μ. & Π. Μπερνίτσας», που στήριξε την ομάδα της Αθήνας στον Μεγάλο Τελικό γύρο του Λουξεμβούργου, στην «Βγενόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία»  που συνέδραμε στον περιφερειακό γύρο του Ελσίνκι, και στην εταιρεία «ΤΙΤΑΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ Α.Ε.», που στήριξε την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, τόσο στον προκριματικό γύρο του Ελσίνκι όσο και στον Μεγάλο Τελικό του Λουξεμβούργου. (δελτίο τύπου)

Σχόλια