Εμείς και οι Ινδοί: Ιστορίες δικηγορικής αποχής

Του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
Πληκτρολογώντας στη μηχανή αναζήτησης τις λέξεις «lawyers strike» τα αποτελέσματα μονοπω- λούν δύο μέρη του πλανήτη: Η Ελλάδα και η Ινδία. Στην τελευταία, η απεργία των δικηγόρων είναι κάτι σαν θεσμός και οι δικηγόροι της χώρας απέχουν πολύ συχνά από τα καθήκοντά τους για διαφόρους λόγους. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ των ινδικών μέσων ενημέρωσης μαθαίνουμε
για παράδειγμα:
Στο Νέο Δελχί το δικαστήριο της πόλης δεν μπόρεσε να καταγράψει τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στην δίκη του ηγέτη του Κογκρέσου Sajjan Kumar και άλλων, εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων. Ο δικαστής της υπόθεσης, Kamlesh Kumar, που (θέλω να πιστεύω ότι) τυχαία φέρει το ίδιο όνομα με τον κατηγορούμενο, ανέβαλε την υπόθεση καθώς οι δικηγόροι είναι σε επ’ αόριστον απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση ψήφισης νόμου που ενισχύει την χρηματοδότηση της δικαιοσύνης και των τοπικών δικαστηρίων.
Στην ινδική πόλη Agra, προσφάτως οι δικηγόροι ξεκίνησαν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για την άγρια δολοφονία της συζύγου και της κόρης ενός συναδέλφου τους.
Στην πόλη Srinagar, οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους μετά από απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου του Κασμίρ, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή τη δολοφονία πέντε ανθρώπων στη συνοικία Shopian.
Σε άλλη περίπτωση, σε μια ειδική κατηγορία δικαστηρίων στην Ινδία (lok adalats), το ακροατήριο παρουσίαζε πριν λίγο καιρό εικόνα εγκατάλειψης, καθώς οι Δικηγόροι αποφάσισαν ξαφνικά αποχή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη λειτουργία του Δικαστηρίου για δεύτερο Σάββατο μέσα στον ίδιο μήνα, που κανονικά είναι αργία. Περισσότερες από 350 υποθέσεις που ήταν προγραμματισμένες για συζήτηση αναβλήθηκαν.   
Στην πόλη Jammu, οι δικηγόροι επέστρεψαν στη δουλειά τους, μετά από 27 ημέρες απεργίας που έγινε ενάντια στην απόφαση της τοπικής κυβέρνησης μεταφοράς της αρμοδιότητας καταχώρησης κτηματικών εγγράφων από την δικαστική στην εκτελεστική εξουσία. Η απόφαση αναστολής της απεργίας ελήφθη από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Τζαμού μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των δικηγόρων της πόλης και με προτροπή του ανώτατου δικαστηρίου.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σε μια χώρα που μας συναγωνίζεται επάξια στη συχνότητα των δικηγορικών απεργιών, από την πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα απεργίες που να συνεχίζονται χωρίς διακοπή για πολλούς μήνες. Ίσως λειτουργήσει λοιπόν ως έμπνευση στους μαχητικούς Ινδούς συναδέλφους η καταγραφή της τωρινής αποχής στην Ελλάδα, ως η απεργία των δικηγόρων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο ενάντια σε νόμο που θα ψηφιστεί το Μάιο ή, ακόμα πιο υπερβατικά, που θα συνεχιστεί μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος, όποτε κι αν γίνει αυτό…
(ειδήσεις από zeenews.india.com, timesofindia.indiatimes.com, indianexpress.com, φωτό από livemint.com)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ινδικής ματιάς χιούμορ...
Η κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς από τον Ιανουάριο τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, οπότε η αποχή προσαρμόζεται σε αυτό το δεδομένο. Η συνέχεια ή όχι της αποχής έχει να κάνει με το κείμενο που η Κυβέρνηση θα καταθέσει τελικά και τα στοιχεία που θα το στηρίζουν(?) π.χ. αναλογιστικές μελέτες, διότι καμία δέσμευση ως τώρα γραπτή δεν έχει λάβει. Θα έπρεπε δε να σας ανησυχεί ότι γράφεται πως θα πάρει πίσω και ότι υποσχέθηκε στους αγρότες. Η θεά Κάλι να βάλει το χέρι της...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ινδία - Ελλάδα, σημειώσατε x! Ειναι προφανές ότι εξυπηρετείται το ανύπαρκτο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης από την αποχή των δικηγόρων, μιας και δεν λειτουργεί καθόλου η δικαιοσύνη, οποτε δεν δυσάρεστουνται κάποιοι που η κανονική λειτουργία της δικαιοσύνης θα τους έπληττε.

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά