Παράνομες χρεώσεις για νοσηλεία ασφαλισμένου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο (ΣτΠ)

Ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη διαμαρτυρόμενος για τις υψηλές χρεώσεις που του επιβλήθηκαν από ιδιωτικό θεραπευτήριο. Συγκεκριμένα ο εν λόγω ασφαλισμένος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και ακολούθως οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ιδίου θεραπευτηρίου. Έπειτα από πέντε ημέρες νοσηλείας ο ασθενής διακομίστηκε στη ΜΕΘ δημοσίου νοσοκομείου. Για την
κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη της νοσηλείας του ασθενούς ακολουθήθηκε η διαδικασία που ίσχυε πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με την έκδοση εισιτηρίου-εξιτηρίου και οι χρεώσεις εστάλησαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ωστόσο, επιβλήθηκαν από το ιδιωτικό θεραπευτήριο στον ασφαλισμένο χρεώσεις ύψους περίπου 14.550,30 ευρώ. Εξ αυτών καταβλήθηκαν 5.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό παρέμενε σε εκκρεμότητα, για την τακτοποίηση της οποίας η οικογένεια του ασφαλισμένου δεχόταν οχλήσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα των επιπλέον χρεώσεων που επιβλήθηκαν στον ασφαλισμένο και της οφειλής που εκκρεμεί σε βάρος του. 
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.) συνέταξε πόρισμα, στο οποίο αποφαίνεται τεκμηριωμένα ότι η νοσηλεία του ασθενούς πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στη ΜΕΘ και καλύφθηκε πλήρως από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Συνεπώς, το πόρισμα καταλήγει ότι δεν δικαιολογείται καμία επιπλέον χρέωση στον ασφαλισμένο εκ μέρους του νοσηλευτικού ιδρύματος και προτείνεται να του επιστραφεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως αχρεωστήτως εισπραχθέν. (synigoros.gr)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, γιατί στα ιδιωτικά θεραπευτήρια οι παράνομες και υπέρογκες χρεώσεις αποτελούν ένα γεγονός!

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά