Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένου

Απόφαση του ΕΔΔΑ για παράβαση της ΕΣΔΑ σχετικά με αναποτελεσματική έρευνα σε ρατσιστική επίθεση σε Αφγανό και τις συνθήκες κράτησής του σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας: Στην υπόθεση Sakir ν. Ελλάδας (προσφυγή αριθ. 48475/09), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε: α) παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) β) παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα
Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τις συνθήκες της κράτησης του Sakir στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα και γ) παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης όσον αφορά τη διεξαγωγή της έρευνας που διενεργήθηκε μετά την επίθεση.
Η υπόθεση αφορούσε επίθεση εναντίον του Rafi Sakir το 2009 στο κέντρο της Αθήνας, η οποία οδήγησε στη νοσηλεία του, καθώς επίσης και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.
Το Δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι η αστυνομία δεν είχε ζητήσει να εξακριβωθεί από το νοσοκομείο αν η κατάσταση της υγείας του Sakir του επέτρεπε να τεθεί υπό κράτηση. Σημείωσε ότι, παρά τις συγκεκριμένες οδηγίες από τους γιατρούς του, υπήρξαν ελλείψεις στον τρόπο που ελήφθησαν υπόψη η ιατρική του κατάσταση και η ευπάθεια του.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης παραβίαση του Άρθρου 13 της Σύμβασης λόγω της έλλειψης ενός αποτελεσματικού μέσου καταγγελίας για τις συνθήκες κράτησης.
Επιπλέον, το Δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις στην έρευνα που διεξήχθη μετά την επίθεση, σε σχέση με τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και την εξέταση των μαρτύρων. Ειδικότερα, έκρινε ως αποτυχία των Αρχών να διαπιστώσουν εάν η κατάθεση του Sakir ήταν ειλικρινής ή όχι και εάν οι συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκε η κατάθεση του ήταν οι προβλεπόμενες. Τέλος, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι οι αρχές απέτυχαν να αξιολογήσουν την υπόθεση ιδίως όσον αφορά τα ρατσιστικά περιστατικά που συχνά συμβαίνουν στην Αθήνα. (legalnews24.gr) Η Απόφαση (στα γαλλικά) εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά