Ποιόν πλήττει η αποχή των δικηγόρων;

του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
Η αποχή των δικηγόρων δεν είναι απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα ή στα μέσα μεταφοράς, ούτε καν απεργία δημοσίων υπαλλήλων που δεν εμφανίζονται στα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δικηγόροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως οι μηχανικοί, οι υδραυλικοί ή οι οδοντίατροι. Δεν άκουσα ποτέ περί απεργίας των τελευταίων. Το να κλείσεις το δικηγορικό σου γραφείο δεν είναι σαν να κλείνουν οι αγρότες την εθνική οδό, ούτε σαν να κλείνουν οι εργαζόμενοι τις χωματερές. Ποιόν πλήττει η δικηγορική αποχή; Μόνο τον απέχοντα δικηγόρο
στην πράξη. Από την (μακρινή) αναβολή της δικασίμου αντιθέτως πολλοί επωφελούνται ή έστω ανακουφίζονται μεταθέτοντας το πρόβλημα για αργότερα: Οι εναγόμενοι και οι κατηγορούμενοι επωφελούνται, οι ενάγοντες, τώρα στην κρίση, ανακουφίζονται μια και δεν έχουν να πληρώσουν αμοιβή δικηγόρου και δικαστικά έξοδα, οι δε δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι "προσεύχονται" για αποχές δικηγόρων: λιγότερη δουλειά, τα ίδια λεφτά. Το κράτος απλά μεταθέτει για λίγο αργότερα την είσπραξη κάποιων εσόδων από τα δικαστικά έξοδα των διαδίκων. Οι έμμισθοι δικηγόροι δουλεύουν κανονικά στα γραφεία τους και επίσης πληρώνονται κανονικά, απλά χάνουν κάποια δικαστήρια. Ποιόν πλήττει λοιπόν η δικηγορική αποχή; Το μάχιμο δικηγόρο μόνο που ζεί από τις αμοιβές των παραστάσεων κι όταν αυτές χάνονται (χάσιμο είναι όταν η αναβολή πάει για το μακρινό αβέβαιο μέλλον) χάνεται και το ψωμί της ημέρας, του μήνα κλπ. Η αποχή των δικηγόρων δεν αγγίζει τον πολίτη και γι αυτό ποτέ μέχρι σήμερα δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, απλά αποτέλεσε το άλλοθι των δικηγορικών συλλόγων που ήθελαν να φανεί στα μέλη τους η δυναμική δήθεν αντίστασή τους. Θα πρέπει λοιπόν ως φορείς προστασίας των συμφερόντων των δικηγόρων να επινοήσουν άλλους τρόπους και μοχλούς πίεσης αποτελεσματικούς, γιατί η αποχή το μόνο που κάνει είναι να φέρνει όλο και πιο κοντά αυτό που ο κλάδος φοβάται ότι θα του συμβεί.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε συνάδελφε, συγχαρητήρια!!! Μας εκφράζετε όλους εμάς τους μάχιμους δικηγόρους. Επιτέλους, να λέμε την αλήθεια. Κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν φέρει ποτέ οι αποχές, εκτός από την μείωση των εσόδων μας. Ούτε καν συμβολική έννοια μπορεί να δοθεί, γιατί ειναι τόσο αναποτελεσματικό μέσο το οποίο ωφελεί μόνο αυτούς που αναφέρατε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η λύση λοιπόν συνάδελφοι είναι καθολική αποχή - και για τους έμμισθους με κάλυψη των συλλόγων- και χωρίς τη χορήγηση αδειών για καμία δίκη πλην παραγραφών. Εκτός εάν βλέπετε ότι έχουμε μέλλον ως κλάδος με τη συνέχιση της πολιτικής φτωχοποίησης του δικηγόρου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συνάδελφε συμφωνώ απόλυτα! Δυστυχώς έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: το γεγονός ότι κάνουμε αποχές αποδεικνύει ότι δεν χρησιμοποιουμε ή ότι έχουν αποτύχει τα άλλα μέτρα πίεσης. Γιατί δεν βγαίνει κάποιος να μας πει αν η Ολομέλεια κατέθεσε μια ολοκληρωμένη αντιπρόταση ή ένα σχέδιο επί του οποίου θα μπορούσε να συζητήσει; και αν είχε γιατί δεν το δημοσιοποιεί;

Όπως γίνεται αντιληπτό, για να έχεις ισχυρή θέση σε μια διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχεις συγκεκριμένη λεπτομερή αντιπρόταση και σε τεχνικό επίπεδο. Και τούτο ισχύει ειδικά σήμερα που τα νομοσχέδια περνούν από έγκριση των πιστωτών μας!

Το να κλείνουμε τα γραφεία ενδεχομένως επ' αόριστον δεν συνιστά καν μέθοδο πίεσης, γιατί όπως ορθά σημειώθηκε, μόνο εμείς (και οι πελάτες μας) υφιστάμεθα ζημία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και από πλευράς καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης.

Η αποχή λοιπόν, κατ' εμέ, σημαίνει παραδοχή της αποτυχίας να διαπραγματευτουμε.
Ο χρήστης Legalnews24.gr είπε…
Συμφωνούμε απόλυτα κ.Συνάδελφε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητοί Συνάδελφοι που είστε κατά των αποχών γενικά και αόριστα ως μέσο αγώνα και πίεσης, μήπως μπορείτε να μας πείτε (χωρίς αόριστες και γενικόλογες αναλύσεις για το κακό των αποχών στην τσέπη μας), κάποιον άλλο τρόπο διεκδίκησης και αντίδρασης σε οποιοδήποτε εξοντωτικό μέτρο των εκάστοτε κυβερνήσεων??? Κάτι τέτοιες γλυκανάλατες τοποθετήσεις για "αντίδραση" από τον καναπέ (συγγνώμη από το γραφείο μας)είναι που κάνουν τους εκάστοτε κυβερνώντες να μην μας παίρνουν καθόλου στα σοβαρά όταν έχουμε θέματα που μας διαλύουν. Μάλιστα όταν αυτές οι "θέσεις" εκφράζονται εν μέσω κινητοποιήσεων για ένα θέμα (ασφαλιστικό) που ακόμα και οι εξ αρχής αντίθετοι σε αποχές (βλ. Βερβεσσό όπως ο ίδιος ομολόγησε) δεν βλέπουν άλλο τρόπο αντίδρασης, το ελάχιστο που μπορεί να υποθέσει κάποιος είναι ότι προέρχονται είτε από μη σκεπτόμενους είτε από εγκάθετους βολεψάκηδες... Αλλά μήπως κάτι αντιλήψεις σαν τις δικές σας δεν είναι που αποτελούν μια χαρά επιχείρημα σε αυτούς που μας έχουν γραμμένους... Για σοβαρευτείτε επαγγελματίες του "γλυκού νερού" που βλέπετε το δέντρο και χάνετε (τόχετε χάσει δηλ.),το δάσος..!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με περίσσεια σεβασμού, η αποχή πλητει και μας τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρισκόμαστε κοντά,δίπλα,απέναντι των δικαστικών μεγάρων που έχουμε μαγαζιά εστίασης και προσπαθούμε να δουλεψουμε απο μέσα Νοέμβρη. Μια η αποχή, μια οι διακοπές δικαστηρίων σχεδόν όλο το καλοκαιρι, χριστούγεννα, Πάσχα, μια οι απεργίες μια ξανά η αποχή.. Θα τα κλείσουμε τα μαγαζια μας. Ευχαριστώ και καλη χρονια για όλους!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλό είναι να δημοσιεύετε και σχόλια που δεν συμφωνούν με τις απόψεις σας, αλλά μάλλον η δημοκρατία και ο πλουραλισμός των απόψεων είναι άγνωστε έννοιες για εσάς!!!
Ο χρήστης Legalnews24.gr είπε…
Τό τί γράφει ο καθένας προφανώς και τον χαρακτηρίζει. Κανένα περαιτέρω σχόλιο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας ανατρέξουμε στις αποχές διαρκείας του 1985 και 1992, οι οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και ένταση και είχαν και αποτέλεσμα, πριν ρίξουμε το ανάθεμα στις αποχές έν γένει. Βέβαια στο μεταξύ, τα κόμματα φρόντισαν ώστε οι Σύλλογοι μας και δή των Αθηνών, να έχουν ηγεσίες του χεριού τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ως προς το σχόλιο της 10 Ιανουαρίου, 2016 11:32:

κε συνάδελφε, το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς ενδεχομένως να μην μπορούν να αντέξουν άλλες αποχές και μάλιστα αορίστου διαρκείας δεν σημαίνει ότι είναι βολεμένοι, όπως τους χαρακτηρίζετε.
Από όσο βλέπω την τελευταία πενταετία πάμε από αποχή σε αποχή είτε εμείς είτε οι δικαστές είτε οι γραμματείς με αποτέλεσμα όλα να πάνε πίσω.
Δεν μπορούμε να εισπράξουμε, διώχνουμε συνεργάτες, καθώς δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε, τα γραφεία τα κρατάμε μετά βίας, οι πελάτες μας και αυτοί πάνε από το κακό στο χειρότερο, ώστε φτάνουν να μας χρωστάνε, πράγματα που ο καθένας από εμάς που ανήκει στον κλάδο πάνω κάτω βιώνει και γνωρίζει.
Από εκεί και στο εξής, ας μας πει η Ολομέλεια τι αντιπρόταση έκανε. Έβλεπε ότι τα πράγματα τα τελευταία χρόνια οδεύουν προς την κατεύθυνση που πήραν σήμερα.
Θέλω να δω αντιπροτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες και όχι απειλές εν όψει του νομοσχεδίου του οποίου η ψήφιση επίκειται.
Είχε το χρόνο να βάλει επιστήμονες να καταρτίσουν σχέδια, ώστε να μας λάβει σοβαρά και η Τρόικα, αλλά ουδέν έπραξε. Μόνο πυροτεχνήματα αποχών που μετά από λίγο καιρό θα σβήσουν.
Αυτό που εν ολίγοις, θέλω να πω είναι ότι θυμόμαστε να απέχουμε, όταν πια είναι πολύ αργά και δεν κινητοποιούμαστε ως κλάδος, όταν πράγματι χρειάζεται και μπορούμε να διαμορφώσουμε καταστάσεις.