Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Aπόκτηση ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση αλλογενούς

Γράφει η Δικηγόρος Αναστασία Χρ. Μήλιου
Τυπικές προϋποθέσεις απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση
1. Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση πρέπει:
α. Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή τουλάχιστον έξι μηνών και ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της
καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και  επικίνδυνης  σωματικής  βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή  οικονομικά  εγκλήματα,  εγκλήματα  με  χρήση μέσων  υψηλής  τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία  και  την  παιδική  πορνογραφία  (ν.  3625/2007,  ΦΕΚ  290  Α ́)  εγκλήματα συγκρότησης  ή  ένταξης  ως  μέλους  σε  εγκληματική  οργάνωση  κατά  την  έννοια  του άρθρου  187  του  ΠΚ και  εγκλήματα  του  άρθρου  187Α  του  ΠΚ,  αντίστασης  κατά  της  αρχής,  αρπαγής  ανηλίκων,  κατά  της  γενετήσιας ελευθερίας  και  οικονομικής  εκμετάλλευσης  της γενετήσιας  ζωής, κλοπής, ληστείας, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση μεταναστών που στερούνται τίτλου παραμονής  στο εσωτερικό της  Χώρας ή  τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής  τους  ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη.
γ. Να μην  τελεί  υπό  απέλαση  ή  άλλη  εκκρεμότητα του  καθεστώτος  νόμιμης παραμονής του στη Χώρα.
δ. Να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στο   χρόνο   νόμιμης   παραμονής   δεν   προσμετράται ο   χρόνος   που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα  ως  διπλωματικός  ή  διοικητικός  υπάλληλος  ξένης  Χώρας. Για τους κατόχους ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συζύγους  Έλληνα  ή  Ελληνίδας  με  τέκνο,  όσους  έχουν  τη  γονική  μέριμνα τέκνου  Ελληνικής  Ιθαγένειας,  εφόσον  αυτή  δεν  αποκτήθηκε  σύμφωνα  με  το άρθρο   1Α   παρ.   2, τους αναγνωρισμένους  πολιτικούς  πρόσφυγες  και ανιθαγενείς αρκεί η προηγούμενη νόμιμη διαμονή αυτών στην Ελλάδα επί μια τουλάχιστον συνεχή τριετία. Για τους    συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής  τους  στο  εξωτερικό  λόγω  της  υπηρεσίας  των  Ελλήνων  συζύγων  τους, εφόσον  έχουν  συμπληρώσει,  οποτεδήποτε,  ένα  έτος  διαμονής  στην  Ελλάδα. Για τους  ομογενείς  και  για  όσους  έχουν  γεννηθεί  και  κατοικούν  συνεχώς  στην Ελλάδα δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της επταετούς διαμονής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλοδαποί  που  κατά  την  έναρξη  ισχύος  των  διατάξεων  του  Ν.3838/2010 (24/3/2010) συμπληρώνουν τουλάχιστον πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη  Χώρα μπορούν  να  ζητήσουν  την  πολιτογράφησή  τους,  εφόσον πληρούν  και  τις  λοιπές  σχετικές  προϋποθέσεις,  προσκομίζοντας  με  τη  δήλωση  και αίτησή τους κάθε έγκυρο τίτλο διαμονής, εκτός των προσωρινών.
ε. Να κατέχει έναν από τους παρακάτω τίτλους νόμιμης διαμονής:
αα) άδεια  επί  μακρόν  διαμένοντος,  κατ’  εφαρμογή  των  διατάξεων  του  π.δ.150/2006 (ΦΕΚ 160 Α ́),
αβ) βεβαίωση  ή  άλλον  τίτλο  διαμονής  που  χορηγείται  σε  πολίτες  κρατών-μελών  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης,  με  βάση  τις  διατάξεις  του  π.δ.  106/2007  (ΦΕΚ135 Α ́),
αγ) δελτίο  ή  άλλον  τίτλο  διαμονής που  χορηγείται σε  μέλη  οικογένειας  Έλληνα πολίτη  ή  πολίτη  κράτους-μέλους  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  ή  σε  γονείς ανηλίκου ημεδαπού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 61, 63 και94 τουν. 3386/2005,
αδ) δελτίο   αναγνωρισμένου   πολιτικού   πρόσφυγα ή   καθεστώς   επικουρικής προστασίας  ή  μέλους  οικογένειας  κατόχου  τέτοιου  δελτίου,  συμπεριλαμβανομένων και  αυτών  που  έχουν  χορηγηθεί,  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  του  προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999(ΦΕΚ 63 Α ́), καθώς και των  προεδρικών  διαταγμάτων  90/2008  (ΦΕΚ  138  Α ́),  96/2008  (ΦΕΚ  152  Α ́),167/2008  (ΦΕΚ  223  Α ́)  και  81/2009  (ΦΕΚ  99  Α ́),  όπως  έχουν  τροποποιηθεί  και ισχύουν,
αε) ταξιδιωτικά έγγραφα ή ειδικό δελτίο που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  της  Διεθνούς  Σύμβασης  της  Νέας  Υόρκης,  περί  του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 (ΦΕΚ 176 Α ́),
αστ) δελτίο  ή  άλλον  τίτλο  διαμονής  ομογενούς  κάθε  τύπου,  εκτός  από  Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
Ουσιαστικές προϋποθέσεις απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση
1.  Ο  αλλοδαπός  που επιθυμεί  να  γίνει  Έλληνας  πολίτης  με πολιτογράφηση πρέπει, πέραν των προϋποθέσεων του προηγούμενου άρθρου:
α. Να  γνωρίζει  επαρκώς  την  Ελληνική  γλώσσα,  ώστε να  εκπληρώνει  τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.
β. Να  έχει  ενταχθεί ομαλά  στην  οικονομική  και  κοινωνική  ζωή  της Χώρας. Για τη  διακρίβωση  της  ομαλής  ένταξης  του  αιτούντος  στην  Ελληνική κοινωνία  συνεκτιμώνται ιδίως τα εξής στοιχεία:  η εξοικείωση με την  Ελληνική ιστορία  και  τον  Ελληνικό  πολιτισμό, η  επαγγελματική και  εν  γένει  οικονομική δραστηριότητά του, τυχόν   δημόσιες ή κοινωφελείς δραστηριότητές του, ενδεχόμενη φοίτησή του σε ελληνικούς  εκπαιδευτικούς φορείς,  η συμμετοχή του σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς  φορείς μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες, τυχόν συγγενικός του δεσμός και εξ αγχιστείας με Έλληνα πολίτη, η  εκ μέρους του  σταθερή  εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεώσεών του προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η κατά κυριότητα κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση.
γ.  Να  έχει  τη  δυνατότητα να  συμμετέχει  ενεργά  και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της  Χώρας, σεβόμενος τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες τη διέπουν. Για τη δυνατότητα συμμετοχής στην πολιτική ζωή συνεκτιμώνται ιδίως τα εξής στοιχεία: η επαρκής   εξοικείωση με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της Χώρας και η βασική γνώση της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης. Ειδική βαρύτητα στην εκτίμηση περί υιοθέτησης της  Ελληνικής πολιτικής ταυτότητας έχουν η συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή  σωματεία  όπου συμμετέχουν  και Έλληνες πολίτες, καθώς και η προηγούμενη συμμετοχή στις εκλογές της   πρωτοβάθμιας  τοπικής αυτοδιοίκησης.
2.    Για    τη    συνδρομή    των    προϋποθέσεων    που    προβλέπονται    στην προηγούμενη παράγραφο γνωμοδοτεί η Επιτροπή Πολιτογράφησης.
3. Για τη διακρίβωση της συνδρομής επί μέρους ουσιαστικών προϋποθέσεων της   παρ.  1   η κρίση της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης στηρίζεται και σε ειδική δοκιμασία (τεστ) που η Επιτροπή μπορεί να διεξάγει. Οι  προδιαγραφές της  ειδικής δοκιμασίας και  κάθε άλλο  θέμα  σχετικά  με  την οργάνωση  και   το   περιεχόμενο της   ρυθμίζονται   με   κοινή   απόφασή των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Λόγοι ασφαλείας
Στο πρόσωπο του αλλοδαπού που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης δεν θα πρέπει  να  συντρέχουν  λόγοι δημόσιας  ή  εθνικής  ασφάλειας. Σχετικά  με τη συνδρομή τέτοιων λόγων στο πρόσωπο του αιτούντος παρέχουν γνώμη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Δικαιολογητικά πολιτογράφησης
1.  Ο  αλλοδαπός  που  επιθυμεί  να  πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, υποβάλλει δήλωση  στο δήμο της μόνιμης διαμονής του και αίτηση πολιτογράφησης στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης στην οποία  υπάγεται  ο  δήμος. (Εξαιρούνται  οι  ομογενείς  κάτοχοι  Ε.Δ.Τ.Ο  οι οποίοι απευθύνονται απευθείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ).
2. Η δήλωση πολιτογράφησης γίνεται στο Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης του Δήμου με δύο  Έλληνες πολίτες ως μάρτυρες με τις ταυτότητές τους, ακριβές φωτοαντίγραφο μεταφρασμένου πιστοποιητικού γέννησης του ενδιαφερόμενου, φωτοαντίγραφο   διαβατηρίου σε ισχύ ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής, αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του τελευταίου οικονομικού έτους και τελευταίο λογαριασμό ΔΕΚΟ στο όνομα του ενδιαφερόμενου.
3.Η αίτηση πολιτογράφησης απευθύνεται προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνοδεύεται από:
α. Δήλωσης πολιτογράφησης.
β.Αντίγραφο διαβατηρίου, ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.
γ.  Έναν  από  τους  αναφερόμενους,  υπό  στοιχείο  ε ́του  άρθρου  5  του παρόντος, τίτλους νόμιμης διαμονής σε ισχύ
δ. Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο  ισοδύναμο  πιστοποιητικό  που προβλέπεται από τη   νομοθεσία της Χώρας πρώτης ιθαγένειας. Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησης, αρκεί    η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής  του  στο  καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς, αντίστοιχα. Αν  ο  αλλοδαπός  έχει  γεννηθεί  στην  Ελλάδα,  αρκεί  η  ληξιαρχική  πράξη γέννησης. Αν  ο  αλλοδαπός  αδυνατεί  αντικειμενικά να  κατέχει  διαβατήριο, κατά   την   έννοια της παραγράφου  1   εδάφιο   γ ́   του   άρθρου  84   του   ν.3386/2005,  αρκεί  η  άδεια  διαμονής  που  χορηγείται  στις  περιπτώσεις  αυτές σύμφωνα με την προαναφερόμενη διάταξη.
ε. Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους.
στ. Αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
ζ. Παράβολο   επτακοσίων   (700)   ευρώ. Για  την  επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης  το οφειλόμενο παράβολο περιορίζεται στα διακόσια (200) ευρώ. Ομογενείς, κάτοχοι ιθαγένειας  κράτους-μέλους  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς οφείλουν με κάθε αίτησή τους να καταβάλλουν παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.
--------------------------------------
* H Αναστασία Χρ. Μήλιου είναι Δικηγόρος Παρ’Εφέταις Αθηνών, Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή, Τηλ.  213-0338950,  6945-028153, e-mail: natmil@otenet.gr, www.legalaction.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστε επίσης:

Τροποποίηση απόφασης για το δικαίωμα επιμέλειας, επικοινωνίας και τις υποχρεώσεις διατροφής ανήλικου τέκνου. Διεθνής δικαιοδοσία

Σύμφωνα με την πρόταση (1ης Δεκεμβρίου 2016) του Γεν.Εισαγγελέα του ΔΕΕ στην Υπόθεση C‑499/15, το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) 2201/2003,...