Πώς να δίνετε σωστές νομικές συμβουλές στους πελάτες σας

Battery Park Manhattan New York
Γράφει η Μαρία Καρ. Μάρκου, Δικηγόρος Αθηνών & Νέας Υόρκης
Υπάρχουν στιγμές που δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι απλά δίδοντας τη νομική συμβουλή μου θα είμαι σε θέση να συνδράμω ολοκληρωτικά στις υποθέσεις των εντολέων μου. Καθώς η ζωή είναι τόσο πολύπλοκη και συνήθως έχω να αφοσιωθώ σε φυσικά πρόσωπα αναφορικά με τα προσωπικά τους αισθήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, όλο αυτό οδηγεί στο να γίνονται οι καταστάσεις συνήθως ακόμη πιο δυσχερείς. Ως εκ τούτου, στην απαρχή κάθε επικοινωνίας μου με τους εντολείς μου ξεκινώ να μιλώ για τις συνέπειες και τις προοπτικές της κάθε ενέργειας αντί να παρέχω μόνο μια γενική περιγραφή του νομικού ζητήματος.
Ως δικηγόρος, οι εντολείς προσδοκούν από μένα να τους διατυπώσω τις νομικές τους δυνατότητες και τα δικαιώματά τους, το νομικό πλαίσιο που αφορά τα ζητήματά τους, τους κινδύνους και τις πιθανές άμυνες, τι δύναμαι να πράξω για να τους βοηθήσω, και πάνω απ’ όλα να κρατήσω την επικοινωνία μας άκρως εμπιστευτική.
Τα νομικά ζητήματα σπάνια επιλύονται με μια απλή απάντηση. Κατ’ εξοχήν, φροντίζω να μεταφέρω την επιμονή και την αποφασιστικότητά μου στους εντολείς μου, έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν ανέπαφοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλες στιγμές που μπορεί να παρέχω μια συμβουλή και ο εντολέας μου να μην ανταποκριθεί θετικά ή να μην τον ικανοποιήσει.
Αυτό το γεγονός μου έχει αποδείξει ότι γνώμονας μας πρέπει να είναι το να προσπαθούμε να υποστηρίζουμε στους εντολείς μας με το να τους κατανοούμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά τους παρέχοντας τους αρχικώς μια αντικειμενική επαγγελματική κρίση, αλλά συγχρόνως και με το να τους καθοδηγούμε μέσα στα απότομα και συγκινησιακά μονοπάτια τους. Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους και να τους συμβουλεύουμε σύμφωνα με το τι επιθυμούν να πράξουν και τι πρέπει να πράξουν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να κρίνουμε αυτούς και τις επιλογές τους και να καταβάλλουμε προσπάθειες να είμαστε επικοινωνιακοί μαζί τους. Κατά συνέπεια, πρέπει να τους συμπαριστάμεθα  πρωτίστως με εντιμότητα και ακολούθως με τη χρήση του λόγου μας. 
Μέσα στο διάβα της ζωής μας, δεν είναι αναγκαίο πάντα να βρίσκουμε τις σωστές λέξεις. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι πράξεις αντηχούν δυνατότερα από τα λόγια. Παρά ταύτα, αν έχετε κάτι να εξωτερικεύσετε, εκδηλώστε το, γιατί αυτή η φανέρωση μπορεί να επιφέρει μια σημαντική εξέλιξη στη ζωή των εντολέων μας.
* Η Μαρία Καρ. Μάρκου είναι Δικηγόρος Αθηνών & Νέας Υόρκης 

Σχόλια