Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη προφυλάκιση

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Δημήτρη Τσιτσιρίγκου κατά Ελλάδος, καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς έκρινε μη νόμιμη την προφυλάκισή του. Σύμφωνα με την απόφαση η χώρα υποχρεούται να καταβάλει στον προσφεύγοντα 3.300 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Τσιτσιρίγκος συνελήφθη και προφυλακίσθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2008 με την υπόνοια ότι είχε δημιουργήσει ένα παράνομο επενδυτικό ταμείο και είχε υπεξαιρέσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από εκατοντάδες Έλληνες πολίτες.
Στις 27 Ιουνίου 2008 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τον εγκλεισμό του μέχρι να δικασθεί μαζί με 17 συγκατηγορούμενούς του, απορρίπτοντας στο μεταξύ την αίτηση για αποφυλάκισή του με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε κάποια σχετική πρόβλεψη στην νομοθεσία. Τον Μάιο του 2009 ωστόσο ο κ. Τσιτσιρίγκος αποφυλακίσθηκε με εγγύηση για λόγους υγείας, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται τακτικά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Προσέφυγε στη συνέχεια στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυριζόμενος ότι στην περίπτωσή του είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία, καθώς και ότι του είχε αποστερηθεί το δικαίωμα να υποστηρίξει ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων το αίτημά του για αποφυλάκιση. (πηγή ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστε επίσης:

Διαγραφή οφειλής 1022 ευρώ από αυξημένη κατανάλωση σε εξοχική κατοικία (ΣτΚ)

Διαγραφή οφειλής ύψους 1.022 ευρώ από ασυνήθιστα αυξημένη κατανάλωση ύδατος σε εξοχική κατοικία: Ο καταναλωτής διαθέτει μικρό εξοχικό σπ...