"Oh Captain, my Captain"- Το Να Είσαι Επαγγελματίας Δικηγόρος!

Γράφει η Μαρία Μάρκου, Δικηγόρος
Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας τι θεωρώ ότι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας δικηγόρος. Αισθανόμενη θλίψη για τη μεγάλη απώλεια του υπέροχου ανθρώπου και ηθοποιού, Ρόμπιν Γουίλιαμς, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ως τίτλο για τη νέα ανάρτησή μου ένα από τα ρητά του από τη ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Το να γίνεις δικηγόρος είναι ένα γεγονός ορόσημο στη ζωή. Συμβολίζει αμφοτέρως ένα τέλος και μια αρχή. Μετά από χρόνια αφοσιωμένων σπουδών, επιμέλειας και επιμονής, οι φοιτητές των Νομικών  Σχολών λαμβάνουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και ξεκινούν να καθοδηγούν συχνά ως κυβερνήτες τις ζωές άλλων ατόμων. Οι προηγούμενες ιδιότητες αποτελούν τα χαρακτηριστικά όλων των ενάρετων και ηθικών δικηγόρων. Είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα μας να είμαστε δικηγόροι. Το πιο αξιοσημείωτο προνόμιο μας είναι η υπόληψή μας, η οποία μπορεί να χαθεί σε κάθε δευτερόλεπτο. Δε θα πρέπει μόνο να λαμβάνουμε σεβασμό από τους εντολείς μας και το ευρύ κοινό, αλλά και εμείς πρέπει να δείχνουμε τη δέουσα προσοχή προς αυτούς.
Αναπολώ όταν ξεκίνησα να ασκώ δικηγορία στην Ελλάδα. Περπατούσα από το μετρό στο γραφείο μου καθημερινώς και δε μπορούσα να πιστέψω πόσο τυχερή ήμουν. Ήμουν σε θέση να απασχολούμαι με αυτό που αγαπώ. Θα μπορούσα να εργάζομαι άνευ αμοιβής αν μπορούσα, επειδή θα απολάμβανα να ασκώ το λειτούργημά μου αδιάκοπα. Ωστόσο, στο τέλος της κάθε διαδρομής υπάρχουν πάντα ευθύνες. Μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας ως δικηγόροι είναι να εξυπηρετούμε τους εντολείς μας και το κοινό ηθικά, επιμελώς, και ικανά. Ένας δικηγόρος χωρίς δεοντολογία είναι ένα κενό ερμάριο. Από τη στιγμή που εισερχόμαστε στο δικηγορικό στίβο, θα πρέπει να ενεργούμε επαγγελματικά και να εστιάζουμε σε μια μυριάδα αξιών, όπως η ακεραιότητα, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η ακρίβεια, η ηγεσία, η ενεργητικότητα, το πνεύμα, η υπηρεσία προηγουμένως του προσωπικού μας ενδιαφέροντος, η κοινωφελής υπηρεσία, η επάρκεια, η σύνεση, η ειλικρίνεια, κ.λπ. Με βάση τις αξίες μας, το κοινό αποτιμά εμάς και το έργο μας. Αν ρισκάρουμε τον επαγγελματισμό μας, ο κόσμος θα υποφέρει από την απώλεια της εμπιστοσύνης του προς εμάς.
Το να είσαι επαγγελματίας δικηγόρος είναι μία δύσκολη αποστολή. Ως δικηγόροι, πρέπει να αφοσιωθούμε στην υπηρεσία της δικαιοσύνης και πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας για να επιλύουμε άξια και με ζήλο τα δημόσια θέματα και τα ζητήματα των εντολέων μας. Συνεπώς, ο στόχος μας πρέπει να επικεντρωθεί στο να δράττουμε ως ηθικοί ηγέτες κατά την επίλυση και διευκόλυνση των υποθέσεων των άλλων ατόμων.
Το να γίνεις πλούσιος, δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο. Όμως, το να γίνεις εξέχων επαγγελματίας θα σε κάνει. Τη στιγμή που ένα ηθικό δίλημμα θα παρουσιαστεί, λάβε τη συμβουλή του μέντορα σου για το φαινομενικά αναπάντητο πρόβλημά σου. Προπαντός, δώσε νόημα στις μικρές λεπτομέρειες και θα συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν πράγματα που έχουν πραγματικά αληθινή αξία στη ζωή.
* Η Μαρία Καρ. Μάρκου είναι Δικηγόρος Αθηνών & Νέας Υόρκης

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά