Διορισμός δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές του Μαϊου 2014 - Τα έντυπα αίτησης προτίμησης και εξαίρεσης

Ξεκίνησε η διαδικασία για το διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαϊου 2014 και για τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014. Ο Άρειος Πάγος θα δέχεται αιτήσεις προτίμησης μέχρι και τις 9/4/2014. Ειδικότερα το Α1’ Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι αρμόδιο για τον διορισμό των: Δικαστικών αντιπροσώπων στη χώρα., Δικαστικών αντιπροσώπων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ευρωεκλογές, Εφόρων  στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, Εποπτών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ευρωεκλογές και Γραμματέων των εποπτών. Οι σύλλογοι και οι υπηρεσίες των υποψήφιων δικαστικών αντιπροσώπων, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία και την εγκύκλιο που εκδίδεται από τον Άρειο Πάγο, αποστέλλουν ονομαστικούς καταλόγους και αιτήσεις προτίμησης σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο.
Η διαδικασία εισαγωγής των καταλόγων και των αιτήσεων προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα, συντονίζεται από τους επικεφαλής των επτά εκλογικών συνεργείων που ορίζονται από τον Πρόεδρο του Α1’ τμήματος του Αρείου Πάγου και είναι Αρεοπαγίτες και δικαστικοί υπάλληλοι (κυρίως Προϊστάμενοι τμημάτων). Εφόσον πραγματοποιείται η εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων εκτυπώνονται και πιστοποιείται ενυπόγραφα η ακρίβειά τους. Καταχωρούνται συνήθως περίπου στους 50.000 υποψήφιους, από τους οποίους υποβάλουν αίτηση προτίμησης περίπου οι 32.000 (στοιχεία 2012).
Το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει στον Άρειο Πάγο τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια τα οποία καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες ξεκινάει η διαδικασία των διορισμών.
Ενημερώνονται οι παράμετροι της κλήρωσης ανάλογα με τα ποσοστά ανά κατηγορία υποψηφίων κατ’ εντολή του Α1’ τμήματος του Αρείου Πάγου. Στην κλήρωση των βουλευτικών εκλογών του 2012 τα ποσοστά ανά κατηγορία (που υπολογίζονται στα ελεύθερα τμήματα και στις θέσεις των αναπληρωματικών μετά τον διορισμό των δικαστών) ήταν τα παρακάτω: 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΑ
Δικηγόροι
77,5%
Δικ.Υπάλληλοι - Επιμελ. Ανηλίκων- Υπαλ.Υπ.Δικαιοσύνης
17%
Ασκούμενοι δικηγόροι
3%
Συμβολαιογράφοι – Υποθηκοφύλακες – Δικ.Αντιπρόσωποι Νομικού συμβουλίου του Κράτους– Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής δικαστικών λειτουργών
2,5%
 Κατεβάστε το έντυπο της αίτησης προτίμησης και άλλα σχετικά έγγραφα εδώ 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το 17% των Δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να καταργηθεί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουνε σημαντικό εισόδημα κάθε μήνα για να ζήσουνε. Ποιός σκέφτεται όμως τους μαχόμενους Δικηγόρους, Ασκουμένους και τους Συμβολαιογράφους ? Μήπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας. Τι ανάγκη έχουν οι Πρόεδροί τους, για τέσσερα χρόνια θα πληρώνονται. Οι ημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουνε ενοίκιο γραφείου, ούτε έξιδα Δεη, Οτε, κοινόχρηστα. Τι στο διάολο γίνεται, κανείς δεν τα βλέπει αυτά !!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν όμως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι που πάνε δικαστικοί αντιπρόσωποι και παραδίδουν τους σάκους και τα αποτελέσματα των εκλογών, στα Πρωτοδικεία, ΚΕΝΑ, ενώ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, που πάνε δικαστικοί αντιπρόσωποι? Μετά οι ίδιοι δικαστικοί υπάλληλοι, κάνουν εκλογές ξανά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συμπληρωθούν τα βιβλία αυτά με τα αποτελέσματα, ΕΝΩ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΏΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!! ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ!!!!!!!!!!??????????????????????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σημασία δεν έχει εάν οι δικαστικοί υπάλληλοι πληρώνονται κάθε μήνα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του σε αυτή τη ζωή. Αυτό που για μένα έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι δικηγόροι ''υποτίθεται '' διοριζόμαστε γιατί έχουμε τις γνώσεις και την κατάρτιση για να κρίνουμε π.χ. μία ένσταση. Οι δικαστικοί υπάλληλοι πχ.οι απόφοιτοι λυκείου τί γνώσεις έχουν ακριβώς?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εάν υπάρξει οποιαδήποτε έλλειψη κατά την παράδοση των αποτελεσμάτων οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου καλούν τον δικηγόρο/συμβολαιογράφο να συμπληρώσει τις παραλείψεις και φυσικά δεν κάθονται να το κάνουν οι ίδιοι! ΣΑΚΟΙ και ΒΙΒΛΙΑ ΚΕΝΑ? Που τα είδατε όλα αυτά? Περιμένουμε την κλήρωση μήπως και πάμε στις εκλογές για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, άγχος που σαφώς δεν έχετε οι δημόσιοι υπάλληλοι!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επίσης δεν ξέρω πως γίνεται κάθε χρόνο και οι δημόσιοι υπάλληλοι στην επαρχία διορίζονται σε ολιγομελή εκλογικά τμήματα στα χωριά και σε απόσταση μερικών μέτρων από το σπίτι τους για δουλειά 2 ωρών. Εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους (πλέμπα) που αγωνιούμε αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε στις ασφαλιστικές μας εισφορές και τα νοίκια μας και είμαστε διατεθειμένοι να πάμε όπου δήποτε !!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι δημοσιοι -δικαστικοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται επιπλεον με εξτρα επίδομα για την παραλαβη των εκλογικων σακκων και λαμβάνουν επίσης και αποζημίωση για διεξαγωγη εκλογων; πληρώνονται διπλα και *τελειως τυχαια* εχουν και εξαιρετικα μικρα τμηματα και κοντα στον τοπο εργασιας τους!!! Αυτοι συμπληρώνουν υποδειγματικα και τελεια τα βιβλία τους; τους ελέγχουν οι συνάδελφοί τους;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι δικαστικοί υπάλληλοι πρέπει να σταματήσουνε να κλαίγονται. Έχει δίκιο ο προλαλήσας: ξέρουν από πριν σε ποιό εκλογικό τμήμα θα πάνε(όχι απλά την περιοχή), πάντα δίπλα στα πατρικό της μαμάς τους στο χωριό για να έχει λίγο κόσμο και μετά τις εκλογές φυσικά και παίρνουν τηλέφωνο τους δικηγόρους για να πάνε να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν. Σιγά μην διόρθωναν οι ίδιοι!! Κάθε φορά στις εκλογές εισπράττουν: τον μηνιαίο μισθό τους ολόκληρο, την εκλογική αποζημίωση διότι πηγαίνουν δικαστικοί αντιπρόσωποι και εκλογικό επίδομα γιατί μετά δήθεν κάνουν δουλειά παραπάνω από την κανονική τους (ταξινόμηση των σάκων, ανακήρυξη των επίσημων αποτελεσμάτων κλπ.)