Δικαίωση τουρκάλας δικηγόρου από το ΕΔΔΑ που δεν ήθελε να χρησιμοποιεί το επίθετο του συζύγου της

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Τουρκία υποδεικνύοντας την υποχρεωτική χρήση του επωνύμου του συζύγου ως αντίθετη με τα άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως αναφέρεται, το ΕΔΑΔ επεδίκασε 1500 ευρώ αποζημίωση στην Τουρκάλα δικηγόρο Τουντζέρ και 3030 ευρώ δικαστικά έξοδα στην Τουρκία μετά από προσφυγή της στην οποία ζητούσε να μην είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί το επίθετο του συζύγου της όπως επιτάσσει η τουρκική νομοθεσία.
Η Γκιουλιζάρ Τουντζέρ σημείωσε ότι η απόφαση αυτή υποχρεώνει τη χώρα της να προχωρήσει σε νομικές αλλαγές στην εσωτερική της νομοθεσία. «Είναι υποχρέωση της Τουρκίας τώρα να κάνει τις νομοθετικές αλλαγές και να εκπληρώσει το αιτιολογικό της απόφασης του ΕΔΑΔ. Σε αντίθετη περίπτωση η υπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να εφαρμόσει κυρώσεις εναντίον της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουντζέρ από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά το γάμο της το 2005, στην απογραφή του πληθυσμού, έπρεπε δίπλα στο επίθετό της να βάλει και το επίθετο Γκιουνές, που ήταν του συζύγου της. Με προσφυγή της το 2007 στο Πρωτοδικείο του Σίσλι στην Κωνσταντινούπολη, η Τουντζέρ, επικαλούμενη την 15χρονη πορεία της ως δικηγόρου με το δικό της επίθετο, και επιπλέον το δικό της ονοματεπώνυμο, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το επίθετο Γκιουνές. Το Πρωτοδικείο του Σίσλι απέρριψε το αίτημά της επικαλούμενο το άρθρο 187 του αστικού κώδικα. Η Τουντζέρ άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο την απέρριψε επικυρώνοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου. Αυτό οδήγησε την Τουρκάλα δικηγόρο στο ΕΔΑΔ, όπου και δικαιώθηκε. (πηγή: sigmalive.com)


Σχόλια