Οι μικροοφειλέτες δεν είναι εγκληματίες

Η κοινωνική πραγματικότητα είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε από το παραμορφωτικό φακό των μέσων ενημέρωσης, ούτε και από εκ του ασφαλούς θεωρητικές αναλύσεις. Είναι γεγονός εδώ και χρόνια ότι η χώρα έχει μπει σε ένα αβέβαιο και ρευστό καθεστώς χρεοκρατίας που δεν αναφέρεται μόνο στο κρατικό χρέος, αλλά αφορά και την ίδια την κοινωνία. Πολίτες μέχρι πρότινος συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αντιμετωπίζουν πλέον την πολυεπίπεδη απειλή του κράτους για την όψιμη ασυνέπεια και αδυναμία τους. Αντιμετωπίζουν την απειλή της αναγκαστικής εκτέλεσης των καταθέσεών τους – όσων έχουν απομείνει- και των περιουσιακών στους στοιχείων. Ήδη νομοθετήθηκαν για πρώτη φορά κατασχέσεις χωρίς δικαστικές αποφάσεις!
Αντιμετωπίζουν επιπροσθέτως το απαράδεκτο φαινόμενο της ποινικοποίησης της οικονομικής τους δυσπραγίας. Απλός καθημερινός κόσμος συνωστίζεται στα προανακριτικά γραφεία για μικροοφειλές στο δημόσιο. Χιλιάδες νέες δικογραφίες συντάσσονται καθημερινά.
Δεν πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Αλλά για καθημερινούς εργαζόμενους και επαγγελματίες της μεσαίας τάξης που έχασαν τη δουλειά τους, που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται δραματικά, που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες και προσαυξημένες με υψηλούς τόκους υποχρεώσεις τους. Όπως πολλά εκτός λογικής πράγματα, συμβαίνει κι αυτό στη χώρα: Δραματική μείωση εισοδημάτων, αύξηση υποχρεώσεων. Και η χαριστική βολή του κράτους: Αναγκαστική εκτέλεση με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και ποινικοποίηση απλών φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων.
Είναι άμεση ανάγκη η αποποινικοποίηση των μη υψηλών οφειλών, η παροχή δυνατότητας καταβολής των χρεών σε πολλές και μικρές δόσεις με ρεαλιστικά προγράμματα αποπληρωμής, η αποτροπή επίσπευσης μέσων εκτέλεσης κατά των μικροοφειλετών. Δεν υπάρχει άλλη λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές: Και το κράτος θα έχει έσοδα, σίγουρα και σταθερά, αλλά και οι πολίτες θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς να τα χάσουν όλα και κυρίως την αξιοπρέπεια τους. [legalnews24.gr]

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά