Σε ταβέρνες στη Γερμανία πηγαίνουν να εργασθούν οι νέοι δικηγόροι

Tραγική είναι η κατάσταση και για τους περισσότερους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου, τα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι 1.600 νέοι που έχουν ώς πέντε έτη δικηγορίας «κόβουν» κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τρεις παραστάσεις σε δικαστήρια ετησίως ενώ για τους δικηγόρους με επαγγελματική δραστηριότητα πέντε έως δέκα έτη, 1.363 στον αριθμό, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα αφού στον καθέναν αντιστοιχούν κατά μέσο όρο εννιά παραστάσεις κάθε χρόνο. «Αυτό που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια είναι ότι περίπου το 60% των μελών μας κατά μέσο όρο έχει τέσσερις έως πέντε παραστάσεις σε δικαστήρια κάθε χρόνο.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ειδικά στους νέους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πελάτες δεν πληρώνουν, ενώ κάποιοι επιλέγουν να πάνε στα ποινικά δικαστήρια χωρίς να έχουν εκπροσώπηση από δικηγόρο. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί στο σύλλογο και οι αιτήσεις για νομική βοήθεια από πολίτες με οικονομικά προβλήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης.
Ο Μιχάλης Μήττας, πρόεδρος του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, επισημαίνει:
«Πλέον υπάρχουν αρκετοί πτυχιούχοι της Νομικής που προτιμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες παίρνοντας 1.500 ευρώ το μήνα, καθώς δε βλέπουν κανένα επαγγελματικό μέλλον στην Ελλάδα. Εγώ γνωρίζω προσωπικά δύο περιπτώσεις συναδέλφων που παρέδωσαν την άδειά τους στο σύλλογο και πήγαν να δουλέψουν στην ταβέρνα των θείων τους στη Γερμανία. Το επάγγελμα της δικηγορίας είναι άμεσα εξαρτημένο από την πραγματική οικονομία. Η καλύτερη αμοιβή αυτήν τη στιγμή για ένα νέο δικηγόρο που θα έχει την ιδιότητα του συνεργάτη σε ένα γραφείο είναι 800 ευρώ. Πλέον το επάγγελμα τείνει να γίνει ελιτίστικο, όπως στο παρελθόν, καθώς αυτοί που θα μπορούν να επιβιώσουν θα είναι όσοι έχουν γονείς ή στενούς συγγενείς δικηγόρους. Οι υποθέσεις και οι πελάτες θα κληρονομούνται». Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Κυριακούλη στο agelioforos.gr

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά