Δικαστική απόφαση δικαιώνει απολυμένους συνεταιριστικής τράπεζας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας "Τα νέα της Λέσβου", το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης ανέτρεψε την απόλυση των 16 εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου με απόφασή του, στην οποία αναγνωρίζει ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από πλευράς του εκκαθαριστή μετά την πτώχευσή του συναιτεριστικού πιστωτικού ιδρύματος.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ευθυγραμμίστηκε με το Κοινοτικό Δίκαιο λαμβάνοντας υπόψη του απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς δεν υπάρχει δικαστικό προηγούμενο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τράπεζα χρεώθηκε με το ποσό των 336.000 ευρώ περίπου, με τα οποία θα πρέπει να καλύψει μισθούς υπερημερίας στους 16 απολυμένους για όλο το διάστημα που εκείνοι δεν εργάζονταν, όπως επίσης και για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Σε άλλους 6 εργαζόμενους επιδικάστηκαν οι αποζημιώσεις απόλυσης τις οποίες καλείται τώρα να καταβάλει η Συνεταιριστική στο σύνολό τους, καθώς έχουν πάρει μόνο το 50% την περίοδο που απολύθηκαν. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, παρά το γεγονός ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, δεν ακολουθήσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ισχύουν για τις ομαδικές απολύσεις. δηλαδή να απολύονται 6 εργαζόμενοι κάθε μήνα, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εκκαθαριστή με προσωπικό και να ζητηθούν οι προτάσεις των εργαζομένων, όπως επίσης να καταρτιστεί και σχέδιο απολύσεων.
Αντιθέτως στις 6 Απριλίου του 2012 απολύθηκαν 16 εργαζόμενοι, ενώ 2 μήνες περίπου αργότερα απολύθηκαν άλλοι 6 υπάλληλοι. Οι  22 απολυμένοι προσέφυγαν με αγωγή τους στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατά των αποφάσεων απόλυσής τους με το αιτιολογικό ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης που τους δικαιώνει. (πηγή: nealesvou.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά