Το "κούρεμα" καταθέσεων καθιερώνεται με ευρωπαϊκό νόμο

Οι πλούσιοι καταθέτες στην Ευρώπη προβλέπεται στο μέλλον να υποχρεούνται να συμμετέχουν στο κόστος της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Michel Barnier δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι θα υποβάλλει τον Ιούνιο, ένα νόμο με σαφείς κανόνες για το ποιος είναι υπεύθυνος κατά σειρά στην υποχρέωση διάσωσης της τράπεζας.
"Πρώτα, είναι υπόχρεοι οι μέτοχοι της τράπεζας, οι επενδυτές και οι ομολογιούχοι», είπε. "Αν αυτό δεν είναι αρκετό, οι καταθέτες θα υποχρεούνται να υποστούν περικοπές στα χρήματά τους άνω των € 100.000», όπως είδαμε ότι έγινε πρόσφατα στην περίπτωση της Κύπρου. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια που προέρχονται από το μελλοντικές αποδόσεις στα οποία θα υποχρεούνται προς πληρωμή όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Μόνο όταν όλες αυτές οι πηγές έχουν εξαντληθεί και υπάρχει ακόμα έλλειψη θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι των χωρών του ευρώ μέσω του μηχανισμού διάσωσης ESM. «Το ΕSM είναι σίγουρα μόνο η τελευταία εναλλακτική δυνατότητα», είπε ο Barnier. (πηγή:
Süddeutsche Zeitung)

Σχόλια