Η δικηγορία στην εποχή των μνημονίων

Η δικηγορία αποτελεί τον πλέον τραυματισμένο επαγγελματικό κλάδο της σύγχρονης μνημονιακής Ελλάδας. Είναι το μόνο επάγγελμα που έχει υποστεί τόσες μεταβολές τα τελευταία τρία χρόνια, μεταβολές που οδήγησαν σε δραματική συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης και απώλεια κεκτημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι πελάτες των δικηγόρων έπαυσαν πια να είναι πελάτες, γιατί πολύ απλά μειώθηκε δραστικά η οικονομική τους δύναμη.
Όσοι έμειναν δυσκολεύονται να πληρώσουν, πληρώνουν με δόσεις όποτε έχουν κι αν έχουν χρήματα. Οι πολίτες, δικαιολογημένα κοιτάζουν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, οι νομικές τους υποθέσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Οι κυβερνώντες από την άλλη έχουν κάνει τα πάντα για να τους κόψουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Δεν φτάνει που τους έχουν περικόψει μισθούς και συντάξεις, έχουν αυξήσει κατακόρυφα από το 2010 ως σήμερα τα παράβολα και τα δικαστικά ένσημα σε όλες ανεξαιρέτως τις διαδικασίες, αστική, ποινική και διοικητική δικαιοσύνη. Φρόντισαν βέβαια, παράλληλα να καταργήσουν τις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων. Αντίθετα από όσα διατείνονται προσχηματικά, ότι δήθεν σκοπός τους είναι η ευκολότερη πρόσβαση του πολίτη στα δικαστήρια, έχουν επιτύχει ακριβώς το αντίθετο: Να κάνουν την δικαιοσύνη πανάκριβη! Και τα κέρδη από την ακρίβεια αυτή πάνε αποκλειστικά και μόνο στα ταμεία του κράτους. Αντιθέτως οι δικηγορικές αμοιβές έχουν κατακρημνιστεί στα τάρταρα.
Παρά την κρίση του επαγγέλματος, η κυβέρνηση δεν σταματά να χτυπάει ανελέητα τον δικηγορικό κλάδο. Επέβαλε το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο συνεχώς αυξάνει, ήδη σήμερα είναι στα 650 ευρώ. Επέβαλε με το νέο φορολογικό σύστημα φόρο 26% από το πρώτο ευρώ! Στην  ίδια μοίρα δηλαδή ο νέος δικηγόρος με εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως και ο παλιότερος δικηγόρος με 40.000 ευρώ! Φορολογική δικαιοσύνη και αρχή της αναλογικότητας κατά τα άλλα. Αντίστοιχα και στην υποχρέωση των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 3.500 ευρώ ετησίως καλούνται να πληρώνουν οι δικηγόροι με 5 και πλέον έτη άσκησης του επαγγέλματος, τα ίδια και οι παλιοί δικηγόροι. Καμία κλιμάκωση ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, όπως συμβαίνει παντού στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το τοπίο είναι ομιχλώδες για τον δικηγορικό κλάδο με όλους να πλήττονται, αλλά και τους νεότερους πολύ περισσότερο. Οι σύλλογοι των δικηγόρων αλλά και οι ίδιοι ατομικά καλούνται να αντιδράσουν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου απαξίωση αυτού του τόσο σημαντικού επιστημονικού κλάδου που διαδραματίζει θεσμικό ρόλο στην κοινωνία. Αλλιώς η κατρακύλα δεν θα έχει τέλος.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά