Απόρριψη ανακοπών του ΤΑΧΔΙΚ κατά Δικηγόρου που διεκδικεί οφειλόμενα Νομικής Βοήθειας με επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης (ΕιρΑθ) - Α' Δημοσίευση

Ειρ.Αθηνών αρ. απόφασης 317/2024: Επιβολή κατάσχεσης κατά ΤΑΧΔΙΚ από δικηγόρο για οφειλόμενες αμοιβές Νομικής Βοήθειας – Απόρριψη λόγων ανακοπών κατά της εκτέλεσης - Μη υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής/φορολογικής ενημερότητας για αμετάκλητα επιδικασθείσες απαιτήσεις  του δικηγόρου.

[Ο Καθ ου οι Ανακοπές-οι Πρόσθετοι Λόγοι Χρήστος Τζαβάρας, Δικηγόρος Πατρών, παραστάθηκε αυτοπροσώπως]

Με την απόφαση απορρίφθηκαν συνεκδικαζόμενες ανακοπές που είχε ασκήσει το ΤΑΧΔΙΚ  εναντίον Δικηγόρου, με σκοπό την ακύρωση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Ανεξάρτητα από την μελλοντική τροπή της υπόθεσης, πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που καταρρίπτει αιτιολογημένα όλους τους ισχυρισμούς του αντιδίκου. Ιδιαίτερα ως προς την απαίτηση του ΤΑΧΔΙΚ να προσκομιστεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση γιατί, μεταξύ άλλων, η ένδικη διαφορά έχει ήδη κριθεί δικαστικά και τυχόν τέτοια προϋπόθεση θα κατέτεινε στην απαγόρευση ή την ματαίωση της εκτέλεσης σε βάρος του ΝΠΔΔ.

“…δεν αποδείχθηκε η συμφωνία περί συμψηφισμού των οφειλόμενων αμοιβών με τις οφειλές του καθ’ ου προς το δημόσιο ούτε και η συναίνεση του καθ’ ου η ανακοπή στην πραγματοποίησή τους αποδείχθηκε. Ειδικότερα ο τελευταίος , αναφέρει στις προτάσεις που κατέθεσε στο ακροατήριο ότι παρανόμως το αντίδικο προέβη στον εν θέματι συμψηφισμό χωρίς την συναίνεσή του.  

Τέλος, η επικαλούμενη από το ανακόπτων-ασκούν τους πρόσθετους λόγους διάταξη του άρθρου 39 παρ.7 του ν.2065/1992 (Α’113) που ορίζει ρητώς ότι «Για την πληρωμή όλων των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των επιχειρήσεων κατά του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δήμων και κοινοτήτων, απαιτείται, πλέον του προβλεπόμενου από το άρθρο 26 του ν.1882/1990 αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο και η ενημερότητα των επιχειρήσεων αυτών για τις οφειλές τους προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.). Η ενημερότητα αυτή αποδεικνύεται με βεβαίωση που χορηγείται από το Ι.Κ.Α. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, ν.π.δ.δ., δήμους και κοινότητες παρακρατούνται υποχρεωτικά και αποδίδονται στο Ι.Κ.Α., εφόσον δεν συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του ν.δ.3561/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) με οφειλές τους προς το Δημόσιο, ν.π.δ.δ., δήμους και κοινότητες. Τυχόν εκχωρήσεις προς τρίτους δεν ισχύουν», εφόσον δεν αναφέρεται ρητώς σε «επιχειρήσεις» δεν τυγχάνει εφαρμογής στην κρισιολογούμενη διαφορά όπου δικαιούχος της απαίτησης είναι δικηγόρος… Συνεπώς απόσβεση της ενοχής δεν επέρχεται, εφόσον ο οφειλέτης δεν προβαίνει σε προσήκουσα καταβολή. Προσφορά του ανακόπτοντος ορισμένου ποσού ως υπόλοιπο οφειλής κατά τον τρόπο που έπραξε, δεν είναι δυνατόν να επιφέρει την εξόφληση της εν λόγω απαίτησης, διότι δεν ήταν προσήκουσα».

Η απόφαση δημοσιεύεται με επιμέλεια του Χρήστου Τζαβάρα, Δικηγόρου Πατρών

Δείτε την Απόφαση εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά