Απόφαση-σταθμός από δικαστήριο της Κύπρου: Αποζημίωση για το "κούρεμα" καταθέσεων του 2013

Απόφαση-σταθμό εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, με την οποία δικαίωσε ενάγοντα, Ρώσο καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας επιδικάζοντας αποζημιώσεις €780.832,90 για το «κούρεμα» καταθέσεων που έγινε στην Κύπρο το 2013, ποσό το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν η Κεντρική Τράπεζα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη που αναγνωρίζει ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποχρέωσή της για καταβολή αποζημιωσης για την απομείωση των τραπεζικών καταθέσεων που έγιναν στην Κύπρο το 2013, μετά από σωρεία απορριπτικών αποφάσεων επί αγωγών που άσκησαν «κουρεμένοι» καταθέτες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα σε μια νύχτα.

Η απόφαση αναφέρει στο συμπέρασμά της: «Κατάληξη του Δικαστηρίου αποτελεί πως η απομείωση των καταθέσεων του ενάγοντα οφειλόταν στις αμελείς πράξεις της ΚΔ (σ.σ. εννοεί Κυπριακή Δημοκρατία) και στη σοβαρή αμέλεια της ΚΤΚ (σ.σ.εννοεί Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) και όχι σε λόγους που αφορούν τους κανόνες της αγοράς. Η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο το 2009 δεν αντιμετωπίστηκε ως θα έπρεπε από την κυβέρνηση, ως του υπεύθυνου θεσμού για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και προστασία της οικονομίας, αλλά ούτε και από την ΚΤΚ ως θεσμικού οργάνου – επόπτη, που ήταν ο προστάτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ορθής λειτουργίας των τραπεζών, καθώς και του ελέγχου γενικότερα του τραπεζικού συστήματος, και της προστασίας των καταθετών, μεταξύ αυτών και του ενάγοντα. Επακόλουθο όλων η παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας του ενάγοντα».

Σημειώνεται ότι ήδη η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. (cylegalnews.com/photo freepik.com)

Διαβάστε περισσότερα στο cylegalnews.com

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά