Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ σε υποθέση παρεμπόδισης επικοινωνίας πατέρα με τα παιδιά του

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα στην υπόθεση Ι.Σ.κατά Ελλάδος (αρ. 19165/20, απόφαση ημερ. 23.5.2023) που αφορούσε στο δικαίωμα πατέρα να επικοινωνεί με τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Ο προσφεύγων, γεννημένος το 1976 και κάτοικος Αθήνας κατήγγειλε την απώλεια επαφής του με τις δύο κόρες του, που γεννήθηκαν το 2007 και το 2011 , οι οποίες ζουν σε ελληνικό νησί  με τη μητέρα τους. Ο προσφεύγων δεν είχε καμία επαφή μαζί τους από το 2016, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που του παραχωρούσαν δικαιώματα επικοινωνίας. Ο πατέρας των δύο παιδιών έκανε πολλές καταγγελίες σε διάφορες αρχές, χωρίς αποτέλεσμα.

Επικαλούμενος το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Σύμβασης, ο προσφεύγων κατήγγειλε τη μη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που του παραχωρούν δικαιώματα επικοινωνίας. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα   ότι οι αρχές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να εκτελέσουν εκθέσεις που διατάχθηκαν από το δικαστήριο για να διαφωτίσουν την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών του και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στον πατέρα ηθική βλάβη 7.500 ευρώ. (echr.coe.int/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά