Δικαιώθηκαν οι δικηγόροι του Κτηματολογίου με απόφαση του Εφετείου

Δικαίωση των έμμισθων δικηγόρων του Κτηματολογίου από την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία αναγνώρισε ότι συνδέονται με σύμβαση έμμισθης εντολής παροχής δικηγορικών υπηρεσιών με το "Ελληνικό Κτηματόλογιο". Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρει:

"Το Εφετείο Αθηνών, με την υπ’ αριθ. 1395/2023 απόφασή του δικαίωσε πλήρως τους συναδέλφους του Κτηματολογίου, αναγνωρίζοντας ότι συνδέονται με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με σύμβαση έμμισθης εντολής παροχής δικηγορικών υπηρεσιών αορίστου χρόνου με πάγια αντιμισθία. Στην υπόθεση είχε παρέμβει υπέρ των συναδέλφων, τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο βαθμό, ο ΔΣΑ.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθ. 1395/2023 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών επικυρώθηκε η πρωτόδικη υπ’ αριθ. 70/2020 απόφαση, με την οποία δικαιώθηκαν οι δικηγόροι, που απασχολούνταν με σύμβαση έμμισθης εντολής στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και με το ν. 4512/2018 υποχρεώθηκαν ή να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ως υπάλληλοι, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ή να αποχωρήσουν. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι υπηρεσίες, που παρείχαν και εξακολουθούν να παρέχουν οι δικηγόροι του Κτηματολογίου είναι οι ίδιες, αποτελούν καθαρά δικηγορικές υπηρεσίες, οι οποίες μόνο από δικηγόρους μπορούν να παρέχονται στο πλαίσιο σύμβασης έμμισθης εντολής με πάγια αντιμισθία, που είναι πάντοτε σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ η κατάρτιση συμβάσεων έργου ή παροχής νομικών υπηρεσιών ορισμένου χρόνου είναι άκυρες και θεωρούνται ως συμβάσεις έμμισθης εντολής.

Έκρινε επίσης το Δικαστήριο ότι δεν συνάδει προς την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του έμμισθου δικηγόρου η επιβολή υποχρεωτικού ωραρίου και η υπαγωγή του στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.

Ιδιαίτερα σημαντικές εξάλλου είναι οι παραδοχές της απόφασης ότι με τις διατάξεις του ν. 4512/2018 προσβάλλονται οι αρχές της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, επειδή προκλήθηκε βλαπτική μεταβολή του νομικού status των δικηγόρων, χωρίς επίκληση οποιουδήποτε εννόμου συμφέροντος, ενώ το ΝΠΔΔ στερήθηκε τις υπηρεσίες έμπειρων δικηγόρων.

Η δικαίωση του αγώνα των συναδέλφων - στους οποίους ο Σύλλογος στάθηκε έμπρακτα αλληλέγγυος από την πρώτη στιγμή- είναι δικαίωση όλων μας και, κυρίως, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του ρόλου του." (πηγή dsa.gr)

 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά