Ανάκληση παράνομων επωφελών διοικητικών πράξεων - Πάροδος εύλογου χρόνου - Απόρριψη προσφυγής του e-ΕΦΚΑ (ΔΠρΙωαν)

Διοικ. Πρωτοδικείο Ιωαννίνων (τριμελές) αρ. απόφασης 46/2021: Ανάκληση παράνομων επωφελών για τον διοικούμενο διοικητικών πράξεων.

Προσφυγή του «e-ΕΦΚΑ» για την ακύρωση απόφασης της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Ιωαννίνων με την οποία, κατ’ αποδοχή ένστασης της καθ’ ης, ακυρώθηκε η πράξη ανάκλησης απόφασης του Διευθυντή του ίδιου Υποκαταστήματος με αντικείμενο την ένταξη της καθ’ ης ως μακροχρονίως άνεργης στην προαιρετική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη χορήγηση κύριας σύνταξης με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τους πόρους του ΛΑΕΚ (άρθρο 10 ν. 2874/2000). 

Ανάκληση διοικητικών πράξεων επωφελών για τον διοικούμενο λόγω ανυπαρξίας των νόμιμων προϋποθέσεων για την έκδοσή τους. Χωρεί σε κάθε περίπτωση εντός ευλόγου χρόνου, μετά δε την πάροδο αυτού μόνο αν τούτο επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή αν η έκδοσή τους ήταν προϊόν απατηλής συμπεριφοράς του ωφελούμενου, γεγονός που πρέπει να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Η καθ’ ης δεν διέθετε τον ελάχιστον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την υπαγωγή της στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ωστόσο, το χρονικό διάστημα μεταξύ της έκδοσης της απόφασης και της ανάκλησης της τελευταίας, διάρκειας σχεδόν εννέα ετών, υπερβαίνει τα όρια του ευλόγου χρόνου εντός του οποίου η Διοίκηση δύναται άνευ ετέρου να ανακαλεί τις παράνομες πράξεις της, ενώ από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει η συνδρομή λόγων δημοσίου συμφέροντος ή η ύπαρξη δόλου στο πρόσωπο της καθ’ ης. Απορρίπτει την προσφυγή. (πηγή: adjustice.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά