O ενοικιαστής δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει παπούτσια έξω από την πόρτα του διαμερίσματος: Δικαίωση του ιδιοκτήτη σε γερμανικό δικαστήριο

O ενοικιαστής δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει παπούτσια έξω από την πόρτα του διαμερίσματος. Αυτό αποφάνθηκε γερμανικό δικαστήριο[1], αναγνωρίζοντας δικαίωμα του ιδιοκτήτη να λάβει δικαστικά μέτρα για παράλειψη αυτής της ενέργειας από τον ενοικιαστή.

Ειδικότερα, το περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης σε απόφαση του τον Απρίλιο του 2022 αναγνώρισε το σχετικό δικαίωμα του ιδιοκτήτη  σύμφωνα με το άρθρο 541 του Γερμανικού Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο,εάν ο μισθωτής συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ενοικιαζόμενο ακίνητο κατά παράβαση της μισθωτικής σύμβασης παρά την προειδοποίηση του εκμισθωτή, ο τελευταίος μπορεί να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα για την παράλειψη της παράβασης.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος στράφηκε δικαστικά εναντίον της ενοικιάστριας ενώπιον του Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης για το λόγο ότι  άφηνε παπούτσια μπροστά από την πόρτα του διαμερίσματος.

Aκολουθήστε το Legalnews24.gr στο Instagram εδώ

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης αποφάσισε υπέρ της εκμισθώτριας. Ανεξάρτητα από το αν μια ρητή συμβατική συμφωνία απαγορεύει την τοποθέτηση αντικειμένων στο κλιμακοστάσιο, τα κλιμακοστάσια, οι σκάλες και οι στοές εντός των κοινοχρηστων χώρων της πολυκατοικίας χρησιμοποιούνται μόνο για την πρόσβαση στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Η τοποθέτηση αντικειμένων πάσης φύσεως στον χώρο αυτό δεν περιλαμβάνεται στην επιδιωκόμενη χρήση και δεν ανήκει στη συμφωνημένη χρήση του μισθωμένου ακινήτου.

Κατά τη γνώμη του περιφερειακού δικαστηρίου, αυτό δεν αποτελεί μη εύλογο μειονέκτημα για τους ενοικιαστές. Τα παπούτσια μπορούν να αφαιρεθούν μπροστά από την πόρτα του διαμερίσματος και στη συνέχεια να αποθηκευτούν σε ένα ντουλάπι παπουτσιών που έχει τοποθετηθεί μέσα στο διαμέρισμα. Τα παπούτσια μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν το ίδιο γρήγορα όπως τοποθετούνται μπροστά από την πόρτα του διαμερίσματος, επισημαίνει το δικαστήριο. (legalnews24.gr/kostenlose-urteile.de)

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία


[1] Amtsgericht Frankfurt am Main, Urteil vom 28.04.2022, 33 C 2354/21 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά