Καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΔΑ σε ποινική υπόθεση δικηγόρου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη στην υπόθεση Λουκαϊδης κατά Κύπρου (αρ. προσφυγής 60277/19). 

Ο προσφεύγων, δικηγόρος, Λουκής Λουκαϊδης, πρώην βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από το 1975 μέχρι το 1998, ισχυρίστηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ ότι η ποινική δίωξη εναντίον του για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία ήταν άδικη. Το 2015 κρίθηκε ένοχος για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, καθώς ενημέρωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε ιδιωτική ποινική υπόθεση εναντίον του και εναντίον δύο πελατών του ότι υπάρχει ‘’οδηγία για μη δίωξη’’ (Nolle prosequi) και στις 3 υποθέσεις. Το κυπριακό δικαστήριο το έτος 2018 του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή ενώ και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του ημερομηνίας 18.10.2022 , έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος δικηγόρου βάσει του άρθρου 6 παρ.1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της ΕΣΔΑ και ειδικότερα ότι τα δικαστήρια της Κύπρου, τόσο το επαρχιακό όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, απέτυχαν να εξετάσουν προσεκτικά τα επιχειρήματά του και έσφαλαν στην εκτίμηση των γεγονότων στην περίπτωσή του , επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 9.600 ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά