Η Κύπρος εισήγαγε το ιδιώνυμο αδίκημα της Γυναικοκτονίας - Επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου

Η Κύπρος πρωτοπορεί και εισάγει το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας στην έννομη τάξη της. Με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής υπερψήφισε την πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου με τον οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας («Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Ειδικότερα, προστέθηκε νέο άρθρο 10Α στον παραπάνω Νόμο, το οποίο τιτλοφορείται «Γυναικοκτονία» , σύμφωνα με το εδαφιο (1) του οποίου: "Πρόσωπο το οποίο επιφέρει τον θάνατο γυναίκας με παράνομη πράξη ή παράλειψη είναι ένοχο του αδικήματος της γυναικοκτονίας και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

Νοείται ότι, παράνομη παράλειψη συνιστά η υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος, αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου".

Στο εδαφιο (2) προνοούνται περαιτέρω επιβαρυντικοί παράγοντες για το αδίκημα της γυναικοκτονίας, όπως μεταξύ άλλων, αυτοί της άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού ή άσκησης βίας λόγω μισογυνισμού, άσκησης ενδοοικογενειακής βίας,  άσκησης βίας για λόγους τιμής, άσκησης βίας για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων και άλλοι.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατέθεσε τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022) και τον Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021, είπε ότι δεν αγγίζουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά μετά που ακούσαμε όλους τους στοχασμούς και τις συμβουλές αρμοδίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Νόμου για την Βία κατά των Γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη συμπερίληψη ενός ιδιώνυμου αδικήματος που είναι η γυναικοκτονία και με αυτό τον τρόπο «ο νομοθέτης να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική ανησυχητική πραγματικότητα»

Διαβάστε περισσότερα στο Cyprus Legal News εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά