Δικαστική δικαίωση προσώπου ουδέτερου φύλου: Εταιρεία Σιδηροδρόμων οφείλει να καθιερώσει online κρατήσεις εισιτηρίων χωρίς διαχωρισμό των πελατών σε φύλα

Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο (OLG) στη Φρανκφούρτη υποχρέωσε την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn (DB) να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της που κλείνουν εισιτήριο μέσω διαδικτύου δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται ως προς το φύλο. 

Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, η σιδηροδρομική εταιρεία θα πρέπει να απέχει από «να κάνει διακρίσεις σε βάρος του ενάγοντος μη δυαδικού φύλου, απαιτώντας από αυτό να προσφωνείται ως κύριος ή κυρία όταν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της εταιρείας». (Απόφαση της 21ης ​​Ιουνίου 2022).

Τα μη δυαδικά άτομα μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν έχοντας δύο ή περισσότερα φύλα (να είναι bigender/ αμφίφυλα ή trigender/τρίφυλα), να μην έχουν κανένα φύλο (άφυλο, μη έμφυλο, απελευθερωμένο από το φύλο ή ουδέτερο ως προς το φύλο), να «μετακινούνται» ανάμεσα στα φύλα ή αλλιώς να έχουν μία ρευστή ταυτότητα φύλου (genderfluid/ρευστόφυλο)*.

Η Deutsche Bahn στην ιστοσελίδα της απαιτεί την επιλογή ανάμεσα σε "Κύριος" ή "Κυρία" όταν κάποιος αγοράζει ένα εισιτήριο. Για άτομα που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα δύο φύλα, δεν υπάρχει επιλογή. Η εταιρεία πρέπει να το αλλάξει αυτό στο μέλλον, σύμφωνα με το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε στην online κράτηση εισιτηρίου της Deutsche Bahn για τη διαδρομή από το Βερολίνο στο Μπράουνσβαϊγκ. Τόσο κατά την εγγραφή όσο και κατά την αγορά, υπήρχε για τον επιβάτη μόνο η επιλογή "Κύριος" ή "Κυρία". Χωρίς αυτή την επιλογή, δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου. Το πρόσωπο του μη δυαδικού φύλου έκανε ασφαλιστικά μέτρα για διάκριση. 

Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων δεν απευθύνεται μόνο στο καταγγέλλον πρόσωπο, οι εταιρείες πρέπει τώρα να το αλλάξουν, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου. Επειδή αυτό απαιτεί τεχνική τροποποίηση, δόθηκε στην εταιρεία προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Επιπλέον, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του επιδίκασε και αποζημίωση 1.000 ευρώ. Το δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι το άτομο μη δυαδικού φύλου υπέστη ηθική βλάβη ως αποτέλεσμα της παραβίασης της απαγόρευσης των διακρίσεων.  Σύμφωνα με την απόφαση, το ενάγον πρόσωπο βιώνει την απόδοση του ανδρισμού από την πλευρά της εταιρείας ως επίθεση σε αυτό, η οποία το οδηγεί σε σημαντικό ψυχικό στρες.

Οι δικαστές έλαβαν υπόψη υπέρ της εναγόμενης εταιρείας ότι το ενάγον πρόσωπο δεν βρισκόταν σε ατομική μειονεκτική θέση και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων σκόπιμα απέρριψε επιλογές ουδέτερες ως προς το φύλο. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εταιρείες, η Deutsche Bahn δεν έχει ακόμη προσαρμόσει τα συστήματα πληροφορικής της. (lto.de/legalnews24.gr)

*wikipedia.org

Σχόλια