Ιστορική απόφαση για αποζημίωση λόγω θανάτου που προκλήθηκε από εμβόλιο για τον Covid-19

Aποζημίωση 120.000 λιρών (περίπου 140.000 ευρώ) δόθηκε σε μια γυναίκα, η οποία έχασε τον αρραβωνιαστικό της, μόλις οκτώ ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ο 48χρονος τραγουδιστής της ροκ Ζίον, από το Alston της Cumbria, έχασε τη ζωή του τον Μάιο του 2021 λόγω παρενεργειών του εμβολίου που έκανε για τον κορωνοϊό.

Η σύντροφός του, Βίκυ Σπίτ κάλεσε το ασθενοφόρο έπειτα από έντονους πονοκεφάλους που είχε ο Ζίον επί δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε έπειτα από έξι ημέρες. 

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο. Ωστόσο, χρειάστηκε ένας χρόνος και συγκεκριμένα μέχρι τις 17 Ιουνίου ώστε η αρμόδια Αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ, για να δώσουν τη σχετική αποζημίωση.

Η Σπιτ καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει τη μέγιστη πληρωμή για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια κερδών που θα είχε ένα άτομο στα 40 του, πολύ πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Όπως είπε: «Είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του συντρόφου μου, και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, αντιμετώπισα και οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της απώλειας της συνεισφοράς του Ζίον στα οικονομικά του νοικοκυριού.

Απλώς δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο». Είπε επίσης ότι η αποζημίωση δεν έλαβε υπόψη τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη σύντροφό του, ο Zion ήταν σε φόρμα και υγιής και θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα. Το συκώτι και τα νεφρά του που δώρισε βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Η ιστορική απόφαση για αποζημίωση λόγω θανάτου που προκλήθηκε από το εμβόλιο του κορωνοϊού εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» σε παρόμοιες υποθέσεις.

Για αποζημιώσεις από εμβόλια μπορούν να αιτηθούν όσοι έχουν υποστεί κάποιο είδος αναπηρίας, αλλά και άνθρωποι που έχουν χάσει δικούς τους από εμβόλιο για τον Covid-19. (naftemporiki.gr/bbc.com)

Διαβάστε ακόμα: Δικαστική απόφαση αποζημίωσης 400.000 ευρώ σε βάρος φαρμακευτικής εταιρείας : Φάρμακο για την επιληψία προκάλεσε αυτισμό σε παιδί

Σχόλια