Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4938/2022 με το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος 4938/2022 "Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και λοιπές διατάξεις". Το Τμήμα Πρώτο περιέχει το Νέο Οργανισμό Δικαστηρίων. Οι ρυθμίσεις του τμήματος αυτού διέπουν: α. Τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια (Άρειο Πάγο, εφετεία, μικτά ορκωτά, δικαστήρια ανηλίκων, πλημμελειοδικεία, πρωτοδικεία, ειρηνοδικεία και πταισματοδικεία), β. τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (εφετεία και πρωτοδικεία) και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των δικαστηρίων αυτών. Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ισχύουν μόνο οι διατάξεις του παρόντος που ρητώς αναφέρονται σε αυτά.

Το Τμήμα Δεύτερο περιέχει διατάξεις για την Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών. Σύμφωνα με το αρθρο 59 παρ.9 : "Δεν προάγεται στον επόμενο βαθμό δικαστής, ο οποίος καθυστερεί αδικαιολόγητα τη δημοσίευση και θεώρηση των αποφάσεων που εκδίδει, καθώς και εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος καθυστερεί αδικαιολόγητα την επεξεργασία των δικογραφιών που του ανατίθενται, εκτός αν το οικείο συμβούλιο αιτιολογήσει ειδικά τους λόγους της κατά παρέκκλιση προαγωγής. Αδικαιολόγητη είναι η καθυστέρηση όταν: α) οι αποφάσεις δεν δημοσιεύονται μέσα σε διάστημα οκτώ (8) μηνών από τη συζήτηση ή μέσα στις ειδικότερες προθεσμίες που ορίζει ο ΚΠολΔ, ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας ή οι οικείες ειδικές διατάξεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, β) προκειμένου για υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όταν οι αποφάσεις δεν εκδίδονται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, γ) προκειμένου για θεωρήσεις, όταν αυτές γίνονται πέρα από τριάντα (30) ημέρες, δ) προκειμένου για εισαγγελικούς λειτουργούς, όταν η επεξεργασία και η επιστροφή των δικογραφιών καθυστερεί πέρα από τέσσερις (4) μήνες".

Το Τμήμα Τρίτο περιέχει ειδικές ρυθμίσεις της υπηρεσιακής κατάστασης δικαστικών λειτουργών, ρυθμίσεις για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, εξουσιοδοτικές και μεταβατικές διατάξεις.

Το Τμήμα Τέταρτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις του Υπ.Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, τροποποιήσεις που αφορούν σε Δικηγορικές Εταιρείες και Οριοθέτηση επικοινωνίας δικηγόρου με τους οφειλέτες των εντολέων τους - Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3758/2009. 

Δείτε το Νόμο εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά