Ηλεκτρονική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα πινάκια στα Δικαστήρια: Σε λειτουργία το dikes.moj.gov.gr

Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας dikes.moj.gov.gr. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία, η οποία παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο (δικηγόρο, διάδικο, μάρτυρα κοκ) ενημέρωση μέσω Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων στα πολιτικά και ποινικά Δικαστήρια. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να γνωρίζει ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων, συμβάλλοντας στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες των δικαστηρίων και στην ομαλότερη ροή των δικαστηριακών διαδικασιών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας ξεκινά από το Πρωτοδικείο Αθηνών για το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων. Σύντομα η υπηρεσία πρόκειται να επεκταθεί στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, ενώ επίσης θα ενεργοποιηθεί και υπηρεσία αποστολής SMS, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία των εκθεμάτων.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν την δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντος τους, μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες,  χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση και αφορά αποκλειστικά στην πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).

Οι πληροφορίες  που παρουσιάζονται είναι ανωνυμοποιημένες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Έτσι, στο εκάστοτε πινάκιο/έκθεμα εμφανίζονται μόνο ο αύξων αριθμός και οι αριθμοί κατάθεσης δικογράφου της υπόθεσης, καθώς και τα αρχικά των διαδίκων. Στη συνέχεια αναγράφονται ο χρόνος της τελευταίας ενημέρωσης και κατά πόσο η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα, εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή ή εκδικάστηκε, αναβλήθηκε κοκ.

Η ενημέρωση των εκθεμάτων/πινακίων γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), βάσει των καταχωρήσεων  διεξαγωγής των αντίστοιχων  συνεδριάσεων από τους Γραμματείς της έδρας. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από σταθερούς ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και από έξυπνες συσκευές, και είναι συμβατή με όλους τους δημοφιλείς browser. (πηγή: mindigital.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά