Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει τη νομιμότητα ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα πανεπιστήμια

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει για τη νομιμότητα ή όχι του υποχρεωτικού εμβολιασμού που έχει επιβληθεί σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ζήτησαν στις 6.8.2021 από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αναστείλει την απαίτηση του ιδρύματος να εμβολιαστούν οι φοιτητές κατά του COVID -19 εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που προκαλούνται από την μετάλλαξη Delta.

Οι φοιτητές υπέβαλαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιων του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφού τα κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το αιτημα τους για έκδοση διαταγής κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ η αντιδικία παραμένει εκκρεμής.

Ξεκινώντας τη λειτουργία του το προσεχές φθινόπωρο, το πανεπιστήμιο απαιτεί από τους φοιτητές να εμβολιαστούν, εκτός εάν πληρούν τις προϋποθέσεις  εξαίρεσης για θρησκευτικού ή ιατρικούς λόγους. Σε όσους εξαιρεθούν θα απαιτείται να φορούν μάσκες προσώπου και να ελέγχονται με τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Οκτώ φοιτητές άσκησαν αγωγή τον περασμένο Ιούνιο, ισχυριζόμενοι ότι η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού παραβιάζει το δικαίωμά τους στη «σωματική ακεραιότητα» και τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με την 14η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο "αντιμετωπίζει τους φοιτητές του ως παιδιά τα οποία δεν μπορεί να εμπιστευτεί ότι λαμβάνουν ώριμες αποφάσεις", δήλωσαν οι φοιτητές στην δικάσιμο της Παρασκευής 6.8.2021, ζητώντας από τους Ανώτατους δικαστές να εκδώσουν απόφαση έως τις 13 Αυγούστου.

Τα εμβόλια COVID-19 έχουν γίνει πολιτικό σημείο αναφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Delta πλήττει ιδιαίτερα τις πολιτείες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Εκατοντάδες κολέγια και πανεπιστήμια έχουν ήδη δώσει εντολή για υποχρεωτικό εμβόλιο COVID-19, όπως και ορισμένοι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Η υπόθεση των 8 φοιτητών αποτελεί μία από τις πρώτες δικαστικές αμφισβητήσεις για τη νομιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ντέιμον Λέιχτι στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, απέρριψε την αίτηση των φοιτητών, διαπιστώνοντας ότι η πολιτική του πανεπιστημίου «δεν αφορά σε αναγκαστικό εμβολιασμό».

Στις 2 Αυγούστου 2021, το 7ο Εφετείο Περιφέρειας των ΗΠΑ αρνήθηκε επίσης να απαγορεύσει την εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι "οι απαιτήσεις εμβολιασμού, όπως και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι συνήθεις σε αυτό το έθνος".

Το εφετείο πρόσθεσε: «Ένα πανεπιστήμιο θα έχει πρόβλημα να λειτουργήσει όταν κάθε φοιτητής φοβάται ότι οι άλλοι μπορεί να μεταδίδουν ασθένειες». (reuters.com/legalnews24.gr)

Ακολουθήστε στο Legalnews24.gr στο Ιnstagram ΕΔΩ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά