Νόμιμη η απόλυση εργαζόμενου που αρνήθηκε να εργασθεί στο χώρο εργασίας για να μην κολλήσει κορωνοϊό, αλλά είχε προγραμματίσει να πάει διακοπές σε χώρα που είχε ταξινομηθεί ως επικίνδυνη λόγω πανδημίας

Ενδιαφέρουσα απόφαση εξέδωσε το Εργατικό Δικαστήριο του Kiel, στην Γερμανία, σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου. Σύμφωνα με το ιστορικό, ο εργαζόμενος λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη άδεια διακοπών του, αρνήθηκε να προσέλθει στο χώρο εργασίας, με την αιτιολογία ότι ήθελε να αποφύγει μόλυνση από τον covid19. Ο εργοδότης τον απέλυσε χωρίς προειδοποίηση λόγω επίμονης άρνησης εργασίας .
Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος έπρεπε να εκπαιδεύσει δύο νέους συναδέλφους του στο γραφείο. Μετά από δύο μέρες, ολοκλήρωσε αυτό το καθήκον και δήλωσε στον εργοδότη ότι δεν θα προσερχόταν στο χώρο εργασίας μέχρι την έναρξη των διακοπών του στο εξωτερικό, επειδή το ταξίδι του στη χώρα προορισμού είχε ήδη προγραμματιστεί και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην εταιρεία όπου εργαζόταν.
Το εργατικό δικαστήριο του Kiel θεώρησε ότι ο τερματισμός της απασχόλησης του από τον εργοδότη χωρίς προειδοποίηση ήταν νόμιμος, παρότι ο υπάλληλος παρουσίασε πιστοποιητικό στο δικαστήριο ότι υπέφερε από άσθμα. Η χώρα προορισμού των διακοπών του υπαλλήλου ταξινομείται ως περιοχή κινδύνου για τον covid-19 και υπάρχει επίσημη προειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί από τη μία πλευρά να προτίθεται να ταξιδέψει σε μια περιοχή κινδύνου για 5 εβδομάδες και από την άλλη να αρνείται να εργαστεί λόγω του φερόμενου άσθματος, φοβούμενος μήπως μολυνθεί απο τον κορωνοϊό.  (legalnews24.gr)
*H περίληψη της απόφασης δημοσιεύεται με επιμέλεια του Dr. Kilian Friemel, Εταίρου- Δικηγόρου Εργατικού Δικαίου στην δικ.εταιρεία Taylor Wessing

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά