Παράνομη η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του κατηγορούμενου από το δικαστή μετά το τέλος της δίκης

Παράνομη έκρινε γερμανικό δικαστήριο την κατάσχεση κινητού τηλεφώνου κατηγορούμενου από τον δικαστή μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δικαστής δεν έχει την εξουσία να κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου προκειμένου να ελέγξει εάν λήφθηκαν μη νόμιμες φωτογραφίες ή βίντεο κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς ένα τέτοιο μέτρο δεν καλύπτεται από τις εξουσίες της αστυνομίας σύμφωνα με το άρθρο 176 GVG (Νόμος περί Δικαστηρίων). 

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η ποινική δίκη του κατηγορούμενου πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Osnabrück τον Φεβρουάριο του 2021. Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, ο προεδρεύων δικαστής ενημερώθηκε από έναν παριστάμενο στην δικαστική αίθουσα ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να βιντεοσκοπούσε με το κινητό του τηλέφωνο στην αίθουσα της συνεδρίασης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου προχώρησε σε κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου και το διαβίβασε στον εισαγγελέα για αξιολόγηση. Η καταγγελία του κατηγορούμενου στράφηκε κατά της κατάσχεσης.

Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Όλντενμπουργκ, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, έκρινε ως απαράδεκτη την κατάσχεση του τηλεφώνου του κατηγορούμενου. Σύμφωνα με το § 176 GVG (Νόμου περί Δικαστηρίων), ενδέχεται να απαγορευτεί σε κάποιον η λήψη φωτογραφιών και βίντεο και, εάν κριθεί απαραίτητο, η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί μέχρι το τέλος της συνδρίασης του δικαστηρίου. Η  κατάσχεση ωστόσο ενός κινητού τηλεφώνου μετά ​​από το τέλος της ακρόασης, δεν προβλέπεται ως αστυνομικό μέτρο, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς αυτό δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διασφάλισης της ομαλής και νόμιμης ακροαματικής διαδικασίας. (legalnews24.gr/ kostenlose-urteile.de)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά