Επίκειται επαναλειτουργία των δικαστηρίων - Δραματική η κατάσταση των δικηγόρων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο υπουργός δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας προανήγγειλε κατάθεση τροπολογίας για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Η τροπολογία ενδεχομένως και να κατατεθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

"Είναι στις προθέσεις μας να έρθει τροπολογία, η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. "Ξέρουμε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση, θα επιχειρήσουμε, μέχρι την Πέμπτη στην Ολομέλεια, να φέρουμε την τροπολογία αυτή η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων", ανέφερε ο κ. Τσιάρας καλώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την κρισιμότητα της περιόδου της πανδημίας.

Δραματική η κατάσταση των δικηγόρων

Είχαν προηγηθεί οι δραματικές επισημάνσεις για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο δικηγορικός κλάδος, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο οποίο έχουν περιληφθεί και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν μια σειρά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Έχουμε 70% μείωση των γραμματίων προείσπραξης τους μήνες που έχουν κλείσει τα δικαστήρια, 95% στην πρώτη φάση της πανδημίας και 70% σήμερα πλέον, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης με κλειστά τα δικαστήρια και με τους δικηγόρους να έχουν πάρει 600 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ το μήνα", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός, για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δικηγορικός κλάδος, και επισήμανε ότι οι δικηγόροι δεν έχουν πλέον τα οικονομικά μέσα για την επιβίωσή τους. 

"Εμείς νομίζουμε ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια με μέτρα προστασίας, με διανομή αντισηπτικών, με rapid test στις εισόδους των δικαστηρίων σε αυτούς που είναι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, με ειδικό εμβολιασμό αυτής της κατηγορίας δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων που να μπορούν να δικάζον αυτές τις υποθέσεις, γιατί δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να μη λειτουργεί η Δικαιοσύνη", είπε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να λειτουργεί η εφορία και να παραμένουν κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι το Υποθηκοφυλακείο και να μην μπορεί να γίνεται ούτε έλεγχος τίτλων ούτε εγγραφή δικαιωμάτων, κατά παράβαση της χρονικής προτεραιότητας, να μη γίνονται συμβόλαια, να μην μπορούν να μεταγραφούν συμβόλαια. Να μην λειτουργεί καθόλου στοιχειωδώς αυτός ο τομέα του κράτους και να παρέχεται προστασία σε περιορισμένες περιπτώσεις".

Προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Στο ίδιο κλίμα και ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης προειδοποίησε ότι είναι "μονόδρομος" για τους δικηγόρους, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας για το πως θα μπορούσαν διακριτά να λειτουργήσουν, όλο αυτό το διάστημα, οι δικαστικές υπηρεσίες.

"Πρέπει να λειτουργήσουν τα δικαστήρια, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Δε μπορεί να συνεχίσουν, περαιτέρω, τα δικαστήρια να μην απονέμουν τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας ή να απονέμεται με τους ορισμούς που απονέμεται σήμερα", είπε και ο Δημήτρης Βερβεσός και πρόσθεσε: Είναι προφανές ότι, υπάρχει υγειονομικό πρόβλημα. Σεβόμαστε την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Ειδικά στην Αττική η κατάσταση είναι επιβαρυμένη, αλλά, όπως λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, η πυροσβεστική, το δημόσιο σύστημα υγείας, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οικονομικές υπηρεσίες, ο ΕΦΚΑ, θα πρέπει να λειτουργήσουν και τα δικαστήρια. Δεν μπορεί να παραμένουν κλειστά το 2021 και να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μην δίδεται στον πολίτη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας". (πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Legalnews24.gr στο Google News για συνεχή νομική ενημέρωση και αρθρογραφία

Σχόλια