Νέα ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης στο ΕΔΔΑ: Πατέρας χτυπούσε τα παιδιά και τη σύζυγό του. Η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο. Τελικά σκότωσε το γιο του (Βίντεο της ακρόασης)

Μια ακόμα ακρόαση υπόθεσης στο ΕΔΔΑ πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορωνοϊό. Η δίκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 17 Ιουνίου 2020 από τη μείζονα σύνθεση του Δικαστηρίου και αφορούσε στη δολοφονία ενός 8χρονου αγοριού από τον ίδιο του τον πατέρα, μετά από καταγγελίες της μητέρας για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας από τον δράστη της ανθρωποκτονίας.(υπόθεση Kurt v. Austria (αρ. 62903/15).

Μετά από την καταγγελία στην αυστριακή αστυνομία, εκδόθηκε διάταγμα απαγόρευσης στον πατέρα να πλησιάσει το διαμέρισμα όπου έμενε η σύζυγος και τα παιδιά του για 14 ημέρες. Ένα ακόμα περιστατικό βίας συνέβη το 2011 όταν και πάλι η σύζυγος ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών, με 3ετη αναστολή.

Το 2012 τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο και η μητέρα των παιδιών κατέθεσε αίτηση διαζυγίου αφού πρώτα κατήγγειλε τον σύζυγό της για βιασμό και σωματική βλάβη αλλά και για χρήση βίας κατά των παιδιών τους. Εκδόθηκε εκ νέου αστυνομικη διαταγή απαγόρευσης , ωστόσο ο δημόσιος κατήγορος που ξεκίνησε έρευνα της υπόθεσης, αποφάσισε ότι ο σύζυγος δεν έπρεπε να κρατηθεί στη φυλακή.

Λίγες ημέρες μετά , πήγε στο σχολείο όπου φοιτούσαν τα ανήλικα παιδιά του και ζήτησε από τη δασκάλα του γιου του να του επιτρέψει να βγει για λίγο από την σχολική τάξη για να του μιλήσει ιδιαιτέρως. Η δασκάλα , η οποία αργότερα κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο πατέρας, του έδωσε την άδεια. Όμως το παιδί δεν γύρισε ποτέ στην τάξη, καθώς βρέθηκε να κείτεται νεκρό στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο. Το είχε δολοφονήσει ο πατέρας του. Ο οποίος μετά από λίγο βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του, καθώς αυτοκτόνησε.

Η σύζυγος ξεκίνησε νομικές διαδικασίες δύο χρόνια μετά ισχυριζόμενη ότι ο δημόσιος κατήγορος θα έπρεπε να είχε διατάξει την προσωρινή κράτηση του συζύγου της όταν τον είχε καταγγείλει, ωστόσο το επαρχιακό δικαστήριο του St.Poelten απέρριψε την αγωγή της, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν προφανής ο κίνδυνος για τη ζωή του γιου της που δολοφονήθηκε τελικά από τον πατέρα του. Ομοίως απορρίφθηκε και η έφεση από το εφετείο της Βιέννης αλλά και η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το 2015 η σύζυγος άσκησε προσφυγή στο ΕΔΔΑ επικαλούμενη παραβίαση από την Αυστρία των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή) , 3 (απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης) και 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής), της ΕΣΔΑ, καθώς οι αυστριακές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν τα παιδιά της από τον βίαιο σύζυγό της με αποτέλεσμα αυτός να σκοτώσει τον γιο τους.

Το ΕΔΔΑ με απόφαση της 4ης Ιουλίου 2019 έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ καθώς θεώρησε ότι οι αυστριακές αρχές δεν απέτυχαν να εκτελέσουν το καθήκον τους προστασίας του θύματος από τον βίαιο πατέρα του. Ωστόσο το Νοέμβριο του 2019 η μείζονα σύνθεση του Δικαστηρίου δέχτηκε την αίτηση της συζύγου να δικαστεί από την πολυμελή σύνθεση η συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως προαναφέρθηκε η υπόθεση εκδικάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 17 Ιουνίου και αναμένεται η απόφαση. (legalnews24.gr/ECHR)

Δείτε το βίντεο της ακρόασης εδώ


Σχόλια