Μετατροπή της κατηγορίας από τρίτου βαθμού ανθρωποκτονία σε δευτέρου για τον πρώην αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ - Μέχρι και 40 χρόνια η ποινή που προβλέπεται


Σε μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού έναντι του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που φέρεται ότι σκότωσε τον αφροαμερικανό Τζόρτζ Φλόιντ, προχώρησε ο  γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, ενώ ταυτόχρονα απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο 44χρονος πρώην πλέον αστυνομικός, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η νέα κατηγορία, - φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.
Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, αναμένεται να κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού, όπως ανέφερε εφημερίδα της Μινεσότα, επικαλούμενη πηγές.
Στο μεταξύ για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.
Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου».
Η δημοσιοποίησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».
Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.
Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.
Τέλος, σύμφωνα με 20σελιδη ιατροδικαστική έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, κατόπιν συμφωνίας με την οικογένεια του 46χρονου θύματος, αναφέρεται ότι ο Φλόιντ ήταν θετικός στον κορωνοϊό χωρίς όμως  ο ιός να ευθύνεται για τον θάνατό του. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Φλόιντ είχε διαγνωστεί στις 3 Απριλίου και "κατά πάσα πιθανότητα" ήταν ασυμπτωματικός. Η νεκροψία αποκάλυψε επίσης ότι οι πνεύμονες του θύματος ήταν υγιείς, αλλά ο Φλόιντ είχε μερική στένωση των καρδιακών αρτηριών.
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-naftemporiki.gr)

Σχόλια