Σεμινάριο Εγκληματολογίας και Ψυχανάλυσης- Η περίπτωση Πιερ Ριβιέρ


Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα διεξαχθεί τετράωρο Σεμινάριο από την Ντόρα Περτέση (Δρ. Ψυχανάλυσης) με θέμα «Η περίπτωση Πιερ Ριβιέρ».  
Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο πεδίο της εγκληματολογίας.
Τόπος: Αίθουσα 4, 3ος όροφος, οδός Μασσαλίας 4. 
Ημερομηνίες: Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα 11:00-13:00 και Τετάρτη 16 Μαΐου, ώρα 11:00-13:00
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του Σεμιναρίου. 
 Στις 3 Ιουνίου 1835 ο εικοσάχρονος αγρότης Πιερ Ριβιέρ σκοτώνει την μητέρα του, έγκυο στον έκτο μήνα, την αδελφή του και τον αδελφό του. Το υπόμνημα που συνέταξε στην φυλακή για να εξηγήσει τα κίνητρα αυτής της τριπλής εγκληματικής διάπραξης, έδωσε αφορμή για μια βασική αντιπαράθεση: πρόκειται για έναν εγκληματία ή για το παραλήρημα ενός ψυχωτικού υποκειμένου;
Ιδού πως ενσαρκώνεται η διαμάχη του δικαστικού και του ψυχιατρικού λόγου. Η ψυχαναλυτική ανάγνωση αυτής της διαμάχης, όπως επίσης και η σκιαγράφηση των υποκειμενικών συντεταγμένων του Πιερ Ριβιερ, θα μας επιτρέψει να κάνουμε ορισμένες σημαντικές υποθέσεις αναφορικά με αυτό το έγκλημα.
Πιο ειδικά θα εξεταστούν ερωτήματα, όπως: α) ποιο είναι το καθεστώς της εγκληματικής διάπραξης στην περίπτωση του Πιερ Ριβιέρ; β) τι ήταν αυτό που πυροδότησε την εν λόγω διάπραξη; γ) ποιο το καθεστώς της περιπλάνησής του επί ένα μήνα στο δάσος, πριν από την σύλληψή του; δ) τι είναι αυτό που αιτιολογεί την μετέπειτα αυτοκτονική διάπραξή του στην φυλακή;

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά