Δικαστήριο έκρινε ότι το σεξ δεν είναι σημαντικό για τις 50χρονες γυναίκες. Το ΕΔΔΑ επιδίκασε αποζημίωση για παραβίαση της ΕΣΔΑ

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Πορτογαλία με ψήφους πέντε έναντι δύο για παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της ΕΣΔΑ. Η υπόθεση (αρ. προσφ. 17484/15- Carvalho Pinto de Sousa Morais κατά Πορτογαλίας) αφορούσε απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης που χορηγήθηκε στην προσφεύγουσα, μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών που υπέφερε από γυναικολογικές επιπλοκές που προκλήθηκαν από ιατρικό σφάλμα. Μια εγχείρηση το 1995 της είχε αφήσει έντονο πόνο, ακράτεια και δυσκολίες στη σεξουαλική επαφή. Η προσφεύγουσα ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση μείωσης του ποσού της αποζημίωσης εισήγαγε διάκριση επειδή δεν έλαβε υπόψη της τη σημασία της σεξουαλικής ζωής γι 'αυτήν ως γυναίκα.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι η ηλικία και το φύλο της προσφεύγουσας ήταν προφανώς καθοριστικοί παράγοντες που έλαβε υπόψη του το εθνικό δικαστήριο όχι μόνο για να μειώσει την αποζημίωση που της καταβλήθηκε για υλική και ηθική βλάβη, αλλά και για τις υπηρεσίες μιας βοηθού. Επιπλέον, η απόφαση βασίστηκε σε μια γενική εκτίμηση ότι η σεξουαλικότητα δεν ήταν τόσο σημαντική για μια 50χρονη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών, όπως για κάποιον νεότερης ηλικίας. Κατά την άποψη του Δικαστηρίου, οι εκτιμήσεις αυτές κατέδειξαν τις προκαταλήψεις που επικρατούν στο δικαστικό σώμα στην Πορτογαλία. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε τελικά την Πορτογαλία να καταβάλει στην 50χρονη γυναίκα 3.250 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.460 ευρώ για δικαστικά έξοδα. (http://hudoc.echr.coe.int/ legalnews24.gr)
Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

Σχόλια