Θανατική ποινή για "βλάσφημη" ανάρτηση στο Facebook

Η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε σε 30χρονο άνδρα στο Πακιστάν για την κατηγορία ότι δημοσίευσε "βλάσφημο" περιεχόμενο στην σελίδα του στο Facebook.   
Ο μουσουλμάνος, Taimoor Raza, καταδικάστηκε στην πόλη του Πακιστάν, Μπαχαγουαλπούρ, ύστερα από την σύλληψη του το 2016, εξαιτίας μιας προσβλητικής δημοσίευσης που είχε κάνει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τους Σουνίτες ηγέτες και τις συζύγους του Προφήτη Μωάμεθ.  
Το Πακιστάν έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία κατά της βλασφημίας και οποιοσδήποτε κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ ή των θρησκευτικών ηγετών, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο.  
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται η θανατική ποινή στη χώρα. Το 2014, ένα ζευγάρι χριστιανών κρίθηκε ένοχο, επειδή έστειλε σε ιμάμη τοπικού τζαμιού ένα μήνυμα κειμένου που προσβάλλει τον Προφήτη.  
Οι νόμοι του Πακιστάν για τη βλασφημία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συχνά χρησιμοποιούνται εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.  
Μέχρι σήμερα κανένας που καταδικάστηκε για βλασφημία δεν έχει εκτελεσθεί, ωστόσο η βαθιά συντηρητική φύση της χώρας, σημαίνει ότι ακόμη και μια κατηγορία είναι αρκετή για να προσκαλέσει τη βία ανάμεσα στο λαό.  
Το 2014, ο διακεκριμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Rashid Rehman, πέθανε από πυροβολισμό μέσα στο γραφείο του. Ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε γύρω από τον χώρο εργασίας του, δήλωνε ότι σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να «σώσει έναν βλάσφημο».  
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Nawaz Sharif, ασκεί συνεχώς πίεση στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και έχει διατάξει την αφαίρεση ή το μπλοκάρισμα βλάσφημου περιεχομένου στα social media. (πηγή: lifo.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά