Δικαστήριο απαγόρευσε την πρόσβαση γονέων στο λογαριασμό του facebook της νεκρής κόρης τους

Δικαστήριο στη Γερμανία έκρινε ότι οι γονείς 15χρονου κοριτσιού που πέθανε, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο λογαριασμό της κόρης τους στο Facebook. Η 15χρονη σκοτώθηκε από διερχόμενο τρένο το 2012 και οι γονείς της προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν ο θάνατος της ήταν ατύχημα ή αυτοκτονία. Για το λόγο αυτό επιδίωξαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μηνύματα και τις αναρτήσεις της στο Facebook για να μάθουν αν η 15χρονη υπήρξε θύμα μπούλινγκ.
Ωστόσο το Facebook υποστήριξε ότι το άνοιγμα του λογαριασμού της 15χρονης από τους γονείς της θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των επαφών (φίλων) της έφηβης.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στο Βερολίνο αποφάνθηκε υπέρ της οικογένειας υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του λογαριασμού της κοπέλας θα μπορούσε να θεωρηθεί παρόμοιο με τα γράμματα και τα ημερολόγια, τα οποία «μπορούν να κληρονομηθούν ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους».
Ωστόσο, το Εφετείο αποφάσισε υπέρ του Facebook, κρίνοντας ότι είχε συναφθεί σύμβαση μεταξύ της κοπέλας και της εν λόγω εταιρείας κοινωνικού δικτύου και ότι η σύμβαση αυτή έληξε με το θάνατό της. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν περαιτέρω προσφυγή κατά της δευτεροβάθμιας απόφασης.
Το Facebook  αντιμετώπισε πρόσφατα μεγάλη κριτική στη Γερμανία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό της ρητορικής μίσους και των ψεύτικων ειδήσεων στην πλατφόρμα του. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτό το έτος θα εισαχθούν νέα εργαλεία στη Γερμανία για την καταπολέμηση των κατασκευασμένων ειδήσεων.
Εν τω μεταξύ, Γερμανοί αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα ενέκριναν τα σχέδια για επιβολή υψηλών προστίμων στις εταιρείες κοινωνικών δικτύων, εάν δεν κατορθώνουν να αφαιρούν γρήγορα ακατάλληλα σχόλια και περιεχόμενο στους ιστοτόπους τους. (bbc.com/legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά