Δικαστήριο στην Τουρκία μπλόκαρε τη Wikipedia

Δικαστήριο στην Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, μετά την άρνηση των διαχειριστών της ιστοσελίδας να απομακρύνουν από τον ιστότοπο δύο σελίδες στην αγγλική γλώσσα στις οποίες αναφέρεται ότι η Τουρκία παρέχει υποστήριξη σε τζιχαντιστές στη Συρία. Η απόφαση, η οποία λήφθηκε στις 30 Απριλίου, προβλέπει την επαναλειτουργία της ιστοσελίδας μόνο αν οι διαχειριστές συμφωνήσουν να απομακρύνουν το επίμαχο περιεχόμενο. Επίσης αναφέρεται στην απόφαση ότι παρόμοιες απαγορεύσεις έχουν γίνει και σε ευρωπαϊκές χώρες στο παρελθόν. 
Ο συνιδρυτής του Wikipedia, Jimmy Wales, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, εξέφρασε την υποστήριξή του στον τουρκικό λαό. «Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Λαέ της Τουρκίας θα είμαι πάντα δίπλα σας στον αγώνα για αυτό το δικαίωμα», ανέφερε.
Η εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η χώρα μπλόκαρε την πρόσβαση στη Wikipedia, κατ’ εφαρμογή του νόμου που επιτρέπει την απαγόρευση ιστοσελίδων που θεωρούνται άσεμνες ή συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. (hurriyetdailynews/legalnews24.gr)

Σχόλια