Ποινική έρευνα σε βάρος πετρελαϊκών εταιρειών για πρόκληση σεισμών

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την έναρξη έρευνας σε βάρος της κοινοπραξίας των πετρελαϊκών εταιριών Shell-ExxonMobil με το ερώτημα αν φέρει ποινική ευθύνη για τους σεισμούς που προκλήθηκαν από την εξόρυξη φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κοίτασμα, στο Γκρόνινγκεν της βόρειας Ολλανδίας.
Οι πολυάριθμοι μικροί σεισμοί, προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες κτίρια στην συγκεκριμένη επαρχία. Οι εισαγγελικές αρχές απέφευγαν να ασχοληθούν με το θέμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για αστική υπόθεση. Ωστόσο, το Εφετείο του Άρνεμ-Λεουβάρντεν σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για τις καταστροφές ή τις ζημιές σε κατοικίες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρες και οι οποίες οφείλονταν σε ενέργειες της κοινοπραξίας από την 1η Ιανουαρίου 1993 μέχρι τις 14 Απριλίου 2015.
Το Εφετείο, στο οποίο είχαν προσφύγει πολλοί ιδιώτες και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το "Κίνημα της γης του Γκρόνινγκεν", ακύρωσε επίσης μια απόφαση της κυβέρνησης που όριζε ότι δεν θα διεξαγόταν ποινική έρευνα με αφορμή μια προσφυγή του 2015 επειδή επρόκειτο για "αστική υπόθεση".
Σε ανακοίνωσή της, η κοινοπραξία εκφράζει την έκπληξή της για την απόφαση του δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι διώκεται. "Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της έρευνας", διευκρίνισε. Η κοινοπραξία έχει ήδη αποδεχτεί την ευθύνη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς και καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Χενκ Καμπ, ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί και πάλι, κατά 10%, η παραγωγή φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, στα 21,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το 2013 η παραγωγή είχε φτάσει τα 53,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Μετά τη Νορβηγία, η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου ισοδυναμούσαν με το 2% του ΑΕΠ της χώρας το 2016, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CBS). (tanea.gr)

Σχόλια

Στήρiξε το LegalNews24.gr